На знімку: жителі Недригайлова протестують проти скорочення відділень у районній лікарні.

Фото надано автором.

 Кримінальне провадження зареєстрували за зверненням заступника голови райради, у котрого перед цим побували на прийомі лікарі.

Хвороба стає інфекційною

Борги із заробітної плати — хронічна і, можна сказати, невиліковна хвороба на Сумщині. Протягом останніх десятиріч ще не було жодного місяця, аби якийсь роботодавець не завинив щось якомусь найманому працівникові. Але раніше ця проблема стосувалася лише приватних підприємств: щодо зарплатних боргів працівникам бюджетної сфери, тут іноді виникали лише епізодичні ускладнення, які досить швидко «розсмоктувалися».

Аж ось — ніби грім серед ясного неба: у Сумах скликають позачергову сесію обласної ради, де головним питанням стоїть заборгованість із заробітної плати перед лікарями та вчителями. Її загальна сума сягнула вже 30 млн грн і продовжує накопичуватися. Лише працівникам Недригайлівської ЦРЛ, про яку ми щойно згадували, станом на початок листопада завинили 3,9 млн грн невиплаченої зарплати. Не краща ситуація у бюджетних сферах інших районів — Середино-Будського, Путивльського і Великописарівського. Медпрацівникам Недригайлівської ЦРЛ на початку листопада видали лише 10% зарплати, заробленої у серпні. У райдержадміністрації обіцяють до кінця року ситуацію владнати, але й лікарня повинна для цього дещо зробити. Зокрема, радикально «оптимізуватись»: скоротити інфекційне відділення, стоматологічну службу та частину ліжок у гінекологічно-хірургічному відділенні. До речі, останнє донедавна було не одним відділенням, а двома, але після їхнього  об’єднання «реформування» не завершилося. До грудня із 100 ліжко-місць у лікарні має залишитися не більше 80, а штатний розпис повинен скоротитися на 59 одиниць.

Шукайте гроші вдома

Голова облради Володимир Токар поінформував, що нині обласний бюджет не може перерахувати місцевим бюджетам субвенції, аби вони використали їх на погашення боргів із зарплати. Таких коштів просто нема, бо дохідна частина обласного кошторису виконується лише на 95%. Сталося це з кількох причин, серед яких — зміни у структурі оподаткування, прийняті на центральному рівні. Зокрема, до обласного бюджету зараз не надходить рентна плата за спеціальне використання деяких видів деревини, а це — мінус 43 млн грн за підсумками року. Вже тільки цих коштів вистачило б, аби повністю ліквідувати зарплатні борги у бюджетній сфері.

Начальник Головного управління Державної фіскальної служби в Сумській області Олексій Мазуренко вважає, що і місцева влада винна у недовиконанні дохідних частин своїх бюджетів, а відтак — і у нагромадженні боргів перед вчителями та лікарями.

Зокрема, у тому ж таки Недригайлівському районі місцеві громади недоотримали 3 млн грн від використання землі, а загалом по області цей фінансовий ресурс міг би бути принаймні вдвічі більшим. Адже ні для кого не таємниця, що значні масиви землі використовуються не за призначенням, і через це бюджети не отримують значних коштів. (До речі, було б органічним, якби поліція, розслідуючи причини невиплати зарплати лікарям у Недригайлівському районі, ретельно проаналізувала і цей резерв).

Місцевим органам влади облрада рекомендувала перерозподілити видатки і за рахунок цього владнати проблему заборгованої зарплати. Щодо конкретно медичної галузі, то тут давно пора призначити наділеного відповідними повноваженнями керівника, котрий координуватиме цю роботу: вже кілька місяців обласне управління охорони здоров’я на Сумщині працює без начальника.