На першому пленарному засіданні двадцять дев’ятої сесії Рівненської обласної ради під головуванням Олександра Данильчука (на знімку) розглянуто низку важливих для життєдіяльності Рівненщини питань. Серед них, зокрема, про внесення змін до деяких обласних програм; про контракти з керівниками низки комунальних закладів обласної ради, зміни до обласного кошторису на нинішній рік та інші.

Як повідомила директор департаменту фінансів Рівненської ОДА Лідія Біляк, у рамках питання щодо змін до обласного бюджету на нинішній рік за рахунок економії видатків по заходах обласних програм збільшено ресурс на надання допомог малозахищеним верствам населення та онкохворим, на лікування дітей, що страждають рідкісними захворюваннями, на пальне та ремонт автомобілів для установ екстреної медицини катастроф, збільшено норму харчування для онкохворих. Також передбачено кошти на виплату одноразових грошових допомог переможцям чемпіонатів світу з легкої атлетики, пауерліфтингу, танців на візках тощо. Крім того, виділено додаткову субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам області на придбання 22 квартир дітям-сиротам у сумі 8,4 мільйона гривень.

Розглянули депутати й підтримали питання про внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Рівненської області. Як прокоментував директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА Костянтин Мокляк (доповідач у цьому питанні), зміни стосуються тринадцяти громад, де відбулися вибори або в яких ЦВК призначила їх на 22 грудня. Це дасть змогу громадам перейти на прямі відносини з Держбюджетом та скористатися перевагами децентралізації.

Ще одне питання, що стосувалося ОТГ, було внесено до порядку денного. До складу конкурсної ради з оцінки проектів розвитку громад Костянтин Мокляк пропонував включити і представників Рівненської асоціації ОТГ. Депутати підтримали цю пропозицію.

На сесії Рівненської обласної ради надано гірничі відводи для видобутку піску двом новим підприємствам, які зареєстровані за місцем діяльності, відтак податки сплачуватимуть до місцевих бюджетів, створять нові робочі місця, каже голова постійної комісії обласної ради з питань екології, природокористування, охорони навколишнього природного середовища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи обласної ради Володимир Валявка. «Інтер Ресурс» хоче розробляти Цурківське родовище пісків у Здолбунівському районі, ТзОВ «Острозький піщаний кар’єр» — Вельбівненське-3 в Острозькому районі. Обидва підприємства, зазначає голова постійної комісії, показали гарний приклад соціального партнерства бізнесу та громади. Так, керівник «Інтер Ресурсу» Олександр Мулик розповів на комісії, що підприємство уклало з громадою села Уїздці угоду про інвестиційні наміри, за якою впродовж року планує вкласти в соціальний розвиток місцевої громади понад 120 тисяч гривень. 

Ідеться про фінансову підтримку восьми місцевих програм, які сприятимуть розвитку дошкільної та шкільної освіти, вирішать питання освітлення населених пунктів, поліпшать стан місцевих доріг. Це також підтримка будинку культури та допомога в організації масових заходів тощо. Керівник товариства представив членам комісії перелік питань, до вирішення яких товариство вже долучилося фінансово.

Не обійшлося на першому пленарному засіданні сесії Рівненської обласної ради і без земельного питання. Обласні депутати відреагували на ті перекриття трас, акції протесту селян і фермерів щодо продажу землі, що мали місце в області. Фракція ВО «Батьківщина» в обласній раді запропонувала відреагувати «Заявою депутатів Рівненської обласної ради з приводу прийняття Верховною Радою України в першому читанні законопроекту про так званий «ринок землі» в Україні». Цю заяву підтримали 34 депутати. Але пропозиції і голови Рівненської ОДА Віталія Коваля, і депутата облради від «Європейської солідарності» Юрія Благодиря  переголосувати це питання двічі не набрали потрібної кількості голосів.

У прийнятій заяві, зокрема, йдеться про те, що цей законопроект у першому читанні було прийнято, «незважаючи на спротив органів місцевого самоврядування, численні акції протесту фермерів, представників агропромислових підприємств, небайдужих громадян України, політичних та громадських організацій...

Ми, депутати Рівненської обласної ради, послідовно обстоюючи інтереси територіальних громад Рівненщини, заявляємо про свою категоричну незгоду зі спробами, спрямованими на запровадження в Україні так званого «ринку землі», який несе у собі загрозу національним інтересам і стабільності в економіці та державному суверенітету».

«Вимагаємо провести всеукраїнський референдум, на якому українці мають визначитися, чи можна відкривати ринок сільськогосподарської землі; заявляємо про необхідність утворення державного фонду, який зможе викуповувати приватні паї за ринковими цінами у тих власників, які хочуть продати свою землю; вимагаємо продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 01 січня 2025 року», — йдеться у заяві.

На першому сесійному засіданні було також прийнято Звернення Рівненської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо відновлення ядерного статусу нашої держави:
«Ми, депутати Рівненської обласної ради, вважаємо за необхідне, в умовах агресії Російської Федерації проти України, відновити ядерний статус нашої держави, розпочати виготовлення власної ядерної зброї.

Україна добровільно відмовилась від на той час третього за величиною ядерного арсеналу у світі, прийнявши Закон України «Про приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року» та підписавши Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору від 05.12.1994 р. (Будапештський меморандум). Проте взяті зобов’язання утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України не були виконані. На нашу думку, такі дії Російської Федерації стали можливими значною мірою завдяки наявності у неї ядерного арсеналу та відсутності такого арсеналу в України.

В України є необхідний науковий та промисловий потенціал для виготовлення ядерної зброї», — йдеться у зверненні, текст якого запропонувала фракція ВО «Батьківщина» в обласній раді.

Друге пленарне засідання планують провести 6 грудня — розглядатимуть обласний кошторис на 2020 рік.