Народний депутат України Андрій Клочко, голова Донецької ОДА Павло Кириленко і директор Департаменту інформаційної та внутрішньої політики Донецької ОДА Наталія Чукова на форумі у Краматорську (зліва направо). 

Організований він Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерством розвитку громад та територій, Донецькою та Луганською облдержадміністраціями за підтримки Ради Європи. Участь у роботі форуму взяли народні депутати України, представники центральних та місцевих органів влади, голова Донецької ОДА Павло Кириленко, експерти та представники міжнародних організацій і країн-партнерів.

До учасників форуму звернулися заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко та Голова Відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Ешлі Малруні. Вони висловили підтримку реформи децентралізації з боку європейських країн та Канади й розповіли про програми, які реалізуються в Україні за підтримки уряду Канади та Євросоюзу.

Спроможності громад

На форумі було розглянуто здобутки громад і виклики, які постають перед ними, законодавче регулювання діяльності громад, зміни в адміністративно-територіальному устрої.

«Місцеве самоврядування — та основа, на якій базується демократія нашої країни. Проте врядування має бути ефективним, — наголосив, звертаючись до присутніх, голова Донецької ОДА Павло Кириленко. — Саме тому ми маємо навчити планувати, працювати з нормативно-правовими актами, залучати інвестиції та розвивати власні території. Я дуже вдячний Раді Європи за підтримку, яку вона надає в процесі впровадження реформи децентралізації, адже ця реформа є однією з найважливіших і водночас найскладніших реформ, які нині впроваджуються в Україні».

Заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода акцентував увагу учасників форуму на спроможності об’єднаних територіальних громад, які повинні мати стовідсоткову ефективну соціальну інфраструктуру. «Наше завдання — враховувати всі нюанси, побажання громадян. У проекті 1400 ЦНАПів, і кожна громада повинна їх мати. Найближчі два роки на нас чекає грандіозна робота», — підкреслив В’ячеслав Негода.

Здобутки й складнощі крокують поруч

Під час панельної дискусії «Розвиток місцевого самоврядування: здобутки та виклики, законодавче регулювання» учасники форуму обговорили здобутки реформи, розвиток економіки та інфраструктури, а також складнощі, що виникають при формуванні нових громад.

«Сьогодні Україна перебуває в складній соціально-політичній ситуації через анексію Криму та окупацію частини Донбасу, — зазначив у своєму виступі голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко. — Ми перебуваємо під постійною загрозою можливого військового вторгнення з боку РФ. Тому потребуємо максимальної концентрації економічних та людських ресурсів. Саме в цьому реформа дасть змогу створити передумови та прискорити економічний розвиток України. Успішне проведення децентралізації збільшує шанси на відновлення територіальної цілісності України. Під час її проведення ми будемо орієнтуватися на кращі європейські практики Польщі, Угорщини та інших країн».

Керівник Департаменту демократичного врядування Генерального директорату — ІІ з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи Даніель Попеску наголосив на необхідності поліпшення фінансової децентралізації.

Головне — не забувати, для кого все робиться

Учасники панельної дискусії «Адміністративно-територіальний устрій: питання на порядку денному та подальші завдання» обговорили процес формування нового адміністративно-територіального устрою.

Участь у дискусії взяли народний депутат, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Роман Лозинський, заступник голови

Донецької облдержадміністрації Юлія Костюніна, представники профільних міністерств, експерти.

Роман Лозинський, зокрема, звернув увагу на необхідність зворотного зв’язку з новосформованими громадами.

«Головне, щоб ми не забували, для кого ми це робимо. Важливо закінчити реформу, не біжучи. Першим пріоритетом має бути ефективне завершення децентралізації. Об’єднання неможливе без довіри. Наприклад, наскільки мені відомо, у Покровському районі не створено жодної громади. Але це питання можна вирішити, враховуючи особливості регіону», — зауважив Роман Лозинський.

Як наголосила заступник очільника Донецької області Юлія Костюніна, адміністративно-територіальний устрій є дуже складним, і наразі в Донецькій області сформовано 12 громад. Водночас Перспективний план формування територій громад Донецької області передбачає 65 громад (45 — на території, підконтрольній українській владі, та 20 на території, тимчасово непідконтрольній українській владі).

«Завершити реформу на Донеччині заважають бойові дії та окупація частини області. У рамках удосконалення адміністративно-територіального устрою Донецької області на субрегіональному рівні облдерж-адміністрація пропонує створення п’яти районів на територіях, підконтрольних українській владі, та трьох районів на територіях, тимчасово непідконтрольних українській владі. Але в нас є й досягнення — у 10 ОТГ уже проведено вибори», — підкреслила Юлія Костюніна.

Також вона зазначила, що відповідно до затвердженого Перспективного плану Донецької області жодна з громад не має рівня спроможності нижче від середнього.

Фото прес-служби Донецької ОДА.