У жовтні 2019 року «Укрнафта» видобула 128,5 тис. т нафти і конденсату та 98,26 млн м3 газу, що, відповідно, на 3,2% і 2,3% більше порівняно з таким само минулорічним періодом і на 3,9% та 3,5% більше за видобуток вересня. Середньодобові показники у жовтні становили 4,15 тис. т нафти та конденсату і 3,17 млн м3 газу.

Проте на тлі зростання видобутку «Укрнафта» зіткнулася з проблемами реалізації нафти через систему державних аукціонів. З початку року через відсутність покупців не відбулися 11 із 19 біржових аукціонів, на яких «Укрнафта» за законом зобов’язана продавати нафту та конденсат за стартовими цінами, що встановлені державним аукціонним комітетом. Формули розрахунку стартових цін прив’язують їх до рівня імпортного паритету, через що вони можуть істотно перевищувати ціни, за якими мають можливість імпортувати сировину або купувати її на внутрішньому ринку українські підприємства, що здійснюють переробку нафти.

Держава в особі НАК «Нафтогаз України» за законом зобов’язана викупити нереалізовану нафту та конденсат, якщо не відбулися два аукціони поспіль. Проте це зобов’язання не виконується через відсутність відповідних коштів у фінансовому плані НАК та через економічну непривабливість таких операцій.

Компанія неодноразово вказувала уряду на цю проблему і зверталася з пропозиціями змінити чинний порядок продажу рідких вуглеводнів, оскільки через неринкове ціноутворення він не може забезпечити ритмічної реалізації нафти і конденсату «Укрнафти».

Обмеження на реалізацію сировини негативно впливають на фінансові результати «Укрнафти» та можливість фінансувати інвестиційну програму.

Зокрема, в результаті зриву аукціону, який був запланований на 13 листопада, загальний обсяг нереалізованої продукції, включно з видобутком за листопад і грудень, становив 500 тис. тонн нафти і конденсату. На додатковому ж аукціоні, який відбувся через тиждень, було продано 132 тис. тонн нафти та конденсату. Нереалізованими залишились 368 тис. тонн продукції вартістю 4,9 млрд грн, що дорівнює обсягу видобутку компанії за три місяці.

Це негативно позначається на можливості компанії інвестувати в розвиток бізнесу. Крім того, розвиток компанії також обмежує невирішене питання простроченої податкової заборгованості. «Укрнафта» здатна вдвічі збільшити видобуток нафти та газу на наявних родовищах. Для цього потрібні системні інвестиції у сумі понад 100 млн доларів на рік: у модернізацію інфраструктури, буріння нових свердловин, заходи з інтенсифікації свердловин. Нині «Укрнафта» витрачає на обслуговування боргу вдвічі більше, ніж на інвестиції: за 9 місяців 2019 року компанія спрямувала на забезпечення під можливі штрафи і пені за несплачені рентні платежі та податки минулих періодів 2,6 млрд грн, водночас капітальні вкладення становили 1,1 млрд грн.

Утім, компанія продовжує дотримуватися податкової дисципліни, від чого вже кілька років у виграші й місцеві бюджети. Зокрема, за 10 місяців цього року вона сплатила 5,91 млрд грн рентної плати. З них 295,7 млн грн надійшло до місцевих бюджетів відповідно до закріпленого в законодавстві механізму розподілу рентної плати за видобуток нафти і газу.

За жовтень до бюджетів усіх рівнів «Укрнафта» сплатила 524,4 млн грн рентної плати, зокрема 26,2 млн грн до місцевих бюджетів.

2019-го найбільші надходження з рентної плати «Укрнафти» отримали бюджети Сумської (126,2 млн грн), Івано-Франківської (65,1 млн грн) і Полтавської (46,4 млн грн) областей. Надходження від рентної плати залежать від обсягу видобутку вуглеводнів у тому чи іншому регіоні та використовуються громадами переважно для реалізації локальних інфраструктурних та соціальних проектів.

Довідково

ПАТ «Укрнафта» — найбільша нафтовидобувна компанія України. Частка товариства у загальнодержавному видобутку нафти з газовим конденсатом за результатами 1 півріччя 2019 року становила 62,7%, частка у загальному видобутку газу — 5,6%. На балансі підприємства перебуває 25 бурових установок, 1891 нафтова і 162 газові свердловини. ПАТ «Укрнафта» володіє 537 АЗС майже в усіх регіонах України. 50%+1 акція товариства належить НАК «Нафтогаз України».

Фото Тетяни ПАСОВОЇ.