Із настанням холодної пори року актуальною стає економія електроенергії. Буває, що споживачі вдаються до незаконних шляхів її використання. На Івано-Франківщині обсяги викраденого у виявлених та зафіксованих випадках досягли майже півтора мільйона кВт/год. Такі дії обернулися зловмисникам штрафами в майже 4 млн грн. За чотирма фактами крадіжок електрики відкрито кримінальні провадження.

«Споживачі вдаються до різних способів крадіжок електроенергії: встановлюють незаконні підпайки до електромереж, застосовують магніти для втручання в роботу лічильника. Почастішали й випадки фальсифікації та порушення пломб енергонагляду», — розповідає Віктор Гораль, заступник технічного директора з обліку електроенергії АТ «Прикарпаттяобленерго».

У компанії наголошують, що всі можливі способи втручання в роботу приладів обліку електричної енергії, а також шляхи їх виявлення відомі інспекторам підприємства. Щороку зростає кількість встановлених індикаторів магнітного поля, які одразу сигналізують про застосування споживачами магнітів тощо. Серед новинок незаконної економії електроенергії — виведення лічильника з ладу за допомогою високочастотних випромінювачів, так званих радіочастотних пушок. Для ефективнішого виявлення таких приладів АТ «Прикарпаттяобленерго» співпрацює з ДП «Український державний центр радіочастот». Таким чином зафіксовано понад 40 випадків, половину — в Косівському районі.

Найчастіше до незаконних методів використання електроенергії вдаються власники торговельних центрів, відпочинкових комплексів, виробничих цехів тощо. Лідирує Івано-Франківськ (89 виявлених випадків), Долинський та Косівський райони. Приміром, понад 300 тисяч гривень хотіли зекономити в одному із супермаркетів Долини. До того ж адміністрація закладу перешкоджала доступу до приладів обліку. За допомогою поліції факт обкрадання таки вдалося довести.

Нова методика визначення вартості необлікованої електроенергії мала б відбити бажання «прикрутити» лічильник. З липня штрафи зросли майже вдвічі — 3,5 грн за крадену кіловат-годину, тому суми набігають захмарні. Економічно вигідніше щомісячно чесно сплачувати обсяг реально спожитого, щоб не витрачатися на оплату вартості нових приладів обліку, погашення заборгованості за необліковане світло за вдвічі більшим тарифом.

Енергетики наголошують, що встановлення приладів та конструкцій, що дають змогу споживати електроенергію без її обліку, є грубим порушенням чинного законодавства. В компанії застерігають від крадіжок, адже для інспекторів виявлення недобросовісних клієнтів — лише питання часу.

Фото надано прес-службою АТ «Прикарпаттяобленерго».