Відповідне рішення ухвалено під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів.

«Тарифи на доставку пенсій не змінювалися вже 15 років. Сьогодні вони абсолютно не покривають навіть прямі організаційні витрати «Укрпошти». Тільки торік збитки компанії за доставку пенсій були 1,5 мільярда гривень, а в 2018-му — 1,2 мільярда гривень. Ця ситуація ставила під загрозу доставку пенсій «Укрпоштою» з 1 січня 2020 року. Уряд цю ситуацію владнав — ми встановили адекватні до сучасних реалій тарифи на оплату доставки та виділили додатково 900 мільйонів гривень на наступний рік, тож кожен пенсіонер зможе вчасно отримати пенсію», — прокоментував це рішення Прем’єр-міністр Олексій Гончарук та наголосив, що це особливо важливо для мешканців маленьких населених пунктів та віддалених регіонів країни.

Ще одним рішенням уряд запустив пілотний проект зі створення цифрового ID громадян України — верифікацію користувачів електронних реєстрів. З цією метою впродовж наступних шести місяців буде перевірено стан технічної безпеки та захисту наявних реєстрів, а також повноту та достовірність даних користувачів у вже наявних реєстрах, зокрема шляхом зіставлення даних різних реєстрів між собою. Крім того, запровадження цифрового ID громадянина дасть змогу виявити та усунути дублювання даних про одну особу чи клонування унікального запису користувача. «Ці верифіковані дані будуть використані для забезпечення подальшого Всеукраїнського перепису населення. Плюс це спростить у подальшому всі процедури призначення та виплати соціальних виплат», — зазначив прем’єр.

Кабінет Міністрів ухвалив низку кадрових рішень. Зокрема, заступником міністра охорони здоров’я призначено Дмитра Коваля, державним секретарем Мінсоцполітики — Олену Богачову та заступниками голови Фонду державного майна — Андрія Єгорова та Костянтина Кошеленка, а також на посаду керівника Українського інституту національної пам’яті за результатами конкурсу призначено Антона Дробовича.

Крім того, уряд поклав тимчасове виконання обов’язків голови Національної служби здоров’я України на Оксану Мовчан, голови Державної служби України з питань праці — на Ігоря Дегнера, президента компанії «Енергоатом» — на Павла Павлишина, голови правління Державної іпотечної установи — на В’ячеслава Фролова.

Водночас з посади заступника міністра закордонних справ звільнено Олену Зеркаль, з посади голови Нацслужби здоров’я — Олега Петренка, з посади голови Державної служби з питань праці — Романа Чернегу, з посади голови правління Державної іпотечної установи — Андрія Камуза та з посади голови правління компанії «Надра України» звільнено Ярослава Климовича.

До речі

Новим головою Держгеокадакстру призначено Дениса Башлика. Під час представлення прем’єр О. Гончарук закликав його впродовж двох місяців провести тотальну перевірку, очистити службу від тих, з ким асоціюється корупція, та через конкурси оновити керівний склад Держгеокадастру. Крім того, наступного року служба має завершити ортофотозйомку країни та інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення.