Саме щодо таких виробництв часто лунають звинувачення у латифундизмі та виведенні отриманих від врожаювання грошей за кордон. Мовляв, від них усе зло, бо концентрують у своїх руках значні площі, на яких запроваджується інтенсивне землеробство, що не потребує великої кількості робочих рук. У результаті, на селі панує безробіття, а маленькі фермери не витримують конкуренції. У своїй сповненій емоцій промові директор з юридичних питань спростувала такі звинувачення.

Лілія Тімакіна: «Говорю від 10-тисячного колективу наших підприємств, від агропромислового холдингу, який створений 25 років тому українцями, коли величезна кількість земель у країні не оброблялася взагалі. Тоді, коли село лежало. Говорю від агрохолдингу, де нині працює 10 тисяч чоловік, сплачуються всі податки до копієчки прозоро і вчасно. Тільки 1 мільярд 890 мільйонів сплачено податків у цьому році. І ми маємо право так само заявляти свою позицію поряд з тими крикунами, які не дають до бюджету жодної копійки.

На прикладі «Астарти» розкажу, що таке іноземний холдинг, яке це «зло». Дійсно, 13 років тому у нас з’явились іноземні інвестори. За час роботи з іноземним капіталом наше підприємство проінвестувало в основні засоби 630 мільйонів доларів, в соціальні програми — 21 мільйон. Це публічна інформація. Жодної копійки не сплачено дивідендів на сьогодні й жодної копійки не виведено за кордон! Це інформація, яку можете знайти у всіх звітах, що публікуються 13 років поспіль відповідальним сільгоспвиробником.

Завдяки іноземним інвестиціям відбудували «Глобинський переробний завод» — це 300 робочих місць, біоенергетичний комплекс. Модернізували цукрові заводи, які перебувають у власності нашого підприємства.

Земля, дійсно, має належати тому, хто її обробляє... Ми проти протистояння з фермером. Сьогодні фінансуємо фермерів і просимо їх вирощувати продукцію для наших потужностей. Якщо не матимемо землі й можливості викупити в логістичній залежності землю біля наших підприємств, вимушені будемо звільнити 4 тисячі працюючих!»

Підготувала Галина КВІТКА

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут