«Цей законопроект змінює логіку застосування такого важливого соціального показника, як прожитковий мінімум. Нині до нього прив’язано дуже багато різних платежів, штрафів, плату за певні види державних послуг, та, крім того, збільшення, скажімо, на 200 гривень розміру прожиткового мінімуму одночасно веде до збільшення зарплати судді Верховного Суду на 5 тисяч гривень. Тож у цих умовах спроба захистити малозабезпечених призводить до збільшення величезної кількості інших виплат, що нині є непідйомним завданням», — прокоментував це рішення Прем’єр-міністр Олексій Гончарук та зауважив, що законопроект покликаний «відремонтувати» цей інструмент, відв’язавши його від інших платежів, щоб у майбутньому можна було підвищити прожитковий мінімум найнезахищенішим верствам населення.

Нагадаємо, що з 1 січня 2020 року прожитковий мінімум встановлено на рівні 2027 гривень, з 1 липня — 2118 та з 1 грудня — 2189 гривень, проте прем’єр висловлював думку, що ця цифра має становити щонайменше 4200 гривень.

Також Кабінет Міністрів ухвалив рішення про створення на базі Державної аудиторської служби Офісу фінансового контролю. Водночас передбачається, що його штат порівняно зі службою буде скорочено на 30 відсотків.

Ще одним рішенням уряд передав до управління Міністерства фінансів Німецько-Український Фонд, який стане майданчиком для реалізації ініційованої Президентом програми кредитування під 5—9 відсотків малого та мікробізнесу. «Рішення про передачу фонду в повне управління Мінфіну ухвалено з метою розділення функцій управління та регуляторного нагляду за діяльністю фонду. Фахівці міністерства здатні активізувати роботу фонду та надати бізнесу необхідні кошти під реалістичні, корисні та прибуткові проекти», — вважає прем’єр. Програма, яка запрацює з 1 лютого 2020 року, передбачає видачу кредитів до 1,5 мільйона гривень під 5 відсотків річних терміном на п’ять років, якщо передбачається виручка до 25 мільйонів гривень і створюється щонайменше два робочі місця. Кредити під 7 відсотків річних надаватимуться бізнесу з виручкою до 25 мільйонів гривень, який не створюватиме нових робочих місць (але за кожного нового працівника ставку буде знижено на 0,5 відсотка), та під 9 відсотків річних — для бізнесу з виручкою до 50 мільйонів гривень. «На початок наступного року у цьому фонді буде достатньо коштів, щоб усі, хто відповідає критеріям програми, могли нею скористатися. Думаю, що впродовж наступного року на програму доступного кредитування ми готові витратити до 5 мільярдів гривень», — сказав О. Гончарук.

З резервного фонду виділено майже 4 мільйони гривень на допомогу постраждалим та ліквідацію наслідків пожежі в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу. Зокрема, по 200 тисяч гривень отримає кожна родина загиблих та по 50 тисяч гривень той, хто зазнав травм.

Кабінет Міністрів затвердив нові правила надання послуги з постачання гарячої води, а також типові договори на цю послугу. За цим рішенням гарячою вважатиметься вода не нижче 50 градусів та не вище 75 градусів Цельсія. Також ці правила визначають порядок обліку води, обслуговування лічильників та передачі їх показників.