Про це повідомляє Bloomberg. Серед лідерів також російський рубль, який додав 12 відсотків, а також єгипетський фунт, тайський бахт та ізраїльський шекель.

Як зазначає видання, зміцнення гривні сприяє стримуванню трудової міграції з України, оскільки стимули для виїзду на заробітки зникають через зростання платоспроможності всередині країни.

У липні цього року долар уперше за останні кілька років опустився нижче 25 грн й продовжує знижуватися. Зокрема, учора котирування гривні до долара на відкритті міжбанку встановилися на рівні 23,27—23,30 гривні за долар, повідомляє Finance. ua.

Істотне зміцнення національної валюти вже стало приводом для роздумів авторитетних вітчизняних фінансистів. Зокрема, голова ради Нацбанку Богдан Данилишин на своїй сторінці у Фейсбуці зазначав, що це приводить до здешевлення імпортованих товарів. Відповідно, маємо позитивний чинник для зниження інфляції. Проте дешевші в гривневому еквіваленті імпортні товари — це зниження податкових надходжень (імпортний ПДВ, акциз, мито). «Крім того, зниження курсу долара — це погіршення становища експортерів, адже їхні доходи, виражені в нацвалюті, знизилися. А це, своєю чергою, призводить до зменшення податкових надходжень від діяльності експортерів. Виходить, що зміцнення гривні — це і позитивне, і водночас негативне явище для економіки», — підсумовує Богдан Данилишин.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук нещодавно також вказував на два боки цього питання. «Від будь-якого явища хтось виграє, а хтось програє. Зміцнення гривні — це добре для громадян України, тому що вони стають багатшими... Але існує проблема, що при зниженні курсу гривні не так само стрімко падають ціни. З цим потрібно працювати, це — робота Антимонопольного комітету, ми нині робимо все для того, щоб конкуренція на всіх цих рівнях була сильнішою», — запевнив Олексій Гончарук.