Прем’єр-міністр Олексій Гончарук повідомив про спрощення процедури розгляду скарг у сфері державної реєстрації та про зменшення строків ухвалення рішень з приводу окремих справ до 24 годин. Саме такою швидкою буде реакція держави, наприклад, на випадки рейдерства в сфері майнових прав, наголосив О. Гончарук під час засідання Кабінету Міністрів. І додав: «Тиждень тому ми з міністром юстиції Денисом Малюською відкрили в Києві Офіс протидії рейдерству. Кожен має туди звертатися. Завдання уряду — максимально захистити право власності людини. І ми це вже робимо».

Водночас, новітні електронні тютюнові вироби мають намір прирівняти до звичайних цигарок. «Прирівнюємо електронні сигарети та новітні тютюнові вироби (для електричного нагрівання) до інших тютюнових засобів, -акцентував О. Гончарук. — Їх обіг має регулюватися відповідно до законодавства України». Зокрема, за словами О. Гончарука, на сучасні електронні пристрої для куріння буде накладено певні обмеження в рекламі. Також хочуть заборонити курити їх в громадських місцях та вимагатимуть особливого маркування. «Це європейська практика в сфері регулювання обігу тютюнових виробів, — зазначив очільник Кабміну. — Окрім того, маємо охороняти здоров’я українців від шкідливого впливу тютюну».

Стало відомо також про те, що вже зовсім незабаром ЦНАПИ перестануть вимагати паперову квитанцію про оплату адміністративних послуг. Держава майже готова до запуску сервісу chek. gov. ua. В уряді кажуть, що система працюватиме просто — споживач зможе надати лише код квитанції, а не її паперовий варіант. Саме за цим кодом ревізор і перевірятиме платіж. Втім, паперовий варіант також залишиться в ходу.

Кабінет Міністрів прийняв рішення про зміну підходів до фінансування університетів. Тепер гроші виділятимуть відповідно до результатів діяльності вишів. За словами О. Гончарука, вже з 1 січня застосовуватиметься формульний підхід до фінансування — 80 відсотків виші отримуватимуть гарантовано для базових видатків. Решту — залежно від позицій у міжнародних рейтингах, відсотка працевлаштування випускників, обсягу залучених із альтернативних джерел коштів тощо. Урядовці очікують, що такий підхід дозволить підвищити якість освіти і стимулюватиме економічно раціональну поведінку університетів.

А от соціальну допомогу для дітей-сиріт та тих, котрі позбавлені батьківського піклування, а також дітей з інвалідністю, які виховуються в дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях, планують підвищити. Так, у 2020 році допомога на сиріт зросте з двох до 2,5 прожиткового мінімуму на місяць, а це додатково майже тисяча гривень. Виплати на догляд за дітками з інвалідністю, які виховуються у будинках сімейного типу та прийомних родинах, сягнуть 3,5 прожиткового мінімуму (проти двох) -а це плюс майже три тисячі гривень. Грошове забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам підвищиться на 30 відсотків на кожного вихованця і становитиме один прожитковий мінімум.

Окрім того, на засіданні уряду схвалено постанову для проведення ремонту магістрального газопроводу Уренгой — Помари — Ужгород. Зазначається, що документ розроблено на виконання низки рішень про впровадження моделі анбандлінгу (системи внутрішньої корпоративної реорганізації, призначеної для розділення видів бізнесу: видобутку, постачання, транспортування). Йдеться, мовляв, про передачу кредитів ЄБР та Європейського інвестиційного банку від АТ «Укртрансгаз» до ТОВ «Оператор ГТС України». А ще Кабмін затвердив міжнародні угоди з урядами Колумбії та Еквадору про взаємне скасування візових вимог.

Вл. інф.