Відкриття пам’ятника Борцям за волю України.

Чому одні громади після об’єднання ледь виживають, а інші — прогресують та досягають перемог? Брошнів-Осадська ОТГ за два роки від часу створення довела, що в новому форматі можна змінити життя в різних сферах. У її складі — селище Брошнів-Осада та села Кадобна, Креховичі і Брошнів. Бюджет — майже 90 млн грн, після об’єднання зріс у понад вісім разів, власні надходження — уп’ятеро.

Акценти

«На початку роботи озвучив амбітні плани і зібрав потужну команду. Допомагає співпраця з керівництвом області та держави. «Бюджет участі» ОТГ — дієвий спосіб об’єднати громаду. Робота спільна: депутатського корпусу та виконкому селищної ради, громадських організацій та жителів», — ділиться секретами очільник Брошнів-Осадської громади Назарій Іванів.

Розпочали із екологічної безпеки. Понад 15 років мешканців селища та довколишніх сіл турбували шкідливі атмосферні викиди підприємства ТОВ «СВІСС КРОНО». Воно — бюджетоутворююче, треба співпрацювати, однак громада вимагала свого. Тепер тут встановили перший комплекс ефективних очисних фільтрувальних установок.

В ОТГ капітально реставрують мережі водопостачання й водовідведення та будують нові, ремонтують водонапірні вежі. Придбали два трактори, причіп для перевезення твердих побутових відходів та асенізаційний, обладнали механізмами для просування снігу.

За кошти обласного екологічного фонду та ОТГ придбано сміттєвоз і вантажівку. Запровадили роздільний збір сміття, ще збудують полігон ТПВ і сортувальну лінію. Дбають про благоустрій. Цьогоріч біля 14 багатоквартирних будинків подвір’я викладено бруківкою.

На здоров’ї та освіті не економлять

Брошнів-Осадська стала першою серед ОТГ області, де створили комунальну міську лікарню. Безплатні аналізи, УЗД та рентгенологічне обстеження, більшість мешканців підписала декларації з медиками. Для лікарні придбали обладнання, нові автомобілі. В Креховичах відкрили амбулаторію. Людей із порушеннями опорно-рухового апарату безоплатно перевозить соціальне таксі.

Створили дитячо-юнацьку спортивну школу, є футбольна та волейбольна секції, сучасний зал для боксу та боротьби. У Брошнів-Осадському ліцеї капітально відремонтували роздягалки та санвузли, облаштували спортзал. Майданчики зі штучним покриттям — у Брошневі та Креховичах, на трибунах селищного стадіону — нові крісла.

Ці зміни заохотили до занять спортом дітей і дорослих. За підтримки громадськості та ГО «Спортивний клуб «Карпати Брошнів» в ОТГ запроектували спорткомплекс. Будівля зростає на очах.

Успішно впроваджується «Нова українська школа». Це капітальний ремонт класів для першачків, логопедичний кабінет, оновлення коридорів і санвузлів. В ОТГ створюють передумови для успішного старту реформи старшої школи. Два роки поспіль діє англомовний літній табір GoCamp-2018.

В ОТГ ліквідували чергу в два дитсадки. У «Світанку», де є басейн, для дошкільнят та учнів 1—4-х класів організовано безоплатні уроки з плавання.
Школярів підвозять автобусом, який громада отримала від ОДА. Запроваджено безплатне харчування учнів початкових класів та старшокласників пільгових категорій. Ведеться виплата стипендій селищного голови та доплата вчителям за переможців ІІ етапу предметних олімпіад.

Усюди кипить робота

Прийнято програму енергозбереження. За рахунок коштів ДФРР та співфінансування ОТГ у Брошнів-Осадському ліцеї перекривають дах, утеплюють горище та фасад.

До нового року завершать будівництво мосту в Креховичах, зруйнованого ще повінню-2008. Його споруджують зі врахуванням сучасних навантажень. Переправа через Сівку важлива тим, що веде до єдиного залізничного вокзалу в Рожнятівському районі.

Населені пункти ОТГ об’єднали транспортним сполученням: автобус перевозить мешканців безоплатно. Цю ідею очільника Назарія Іваніва допоміг реалізувати народний депутат двох попередніх скликань Анатолій Дирів, за кошти із держбюджету та співфінансування з ОТГ.

За гроші інфраструктурної субвенції та з місцевого бюджету капітально відремонтовано майже 7 км комунальних доріг, дрібний поточний ремонт — усіх асфальтованих вулиць і територій комунальних підприємств ОТГ.

Брошнів-Осаду перетинає дорога державного значення Стрий — Мамалига, тож чимало зроблено задля безпеки: встановлено попереджувальні манекени, дорожні знаки та ліхтарі над пішохідними переходами. В селах облаштували автобусні зупинки.

Дбають в ОТГ і про культурний розвиток: відзначають День селища та дні села. В Народному домі виступають відомі гурти й співаки. Тут завершили капітальний ремонт фойє та колонного залу, є інші оновлення, благоустрій території. Започаткували виставки картин. Невдовзі облаштують «Музей депортацій українців».

У громаді започаткували велелюдне відкриття ялинки, зустріч Нового року, Розколяду. Бо й справді є чим пишатися, тож можна й гарно підсумувати рік.

Вузькоколійка до Осмолоди

Брошнів-Осадська ОТГ — активний учасник багатьох конкурсів програм і грантів. Зокрема, отримали допомогу від Програми «U-LEAD з Європою» у створенні ЦНАПу. Передбачена реалізація масштабного проекту з відновлення вузькоколійки до Осмолоди. Проект включено до Стратегії розвитку області та Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020—2022 роки.

«Два роки інтенсивних реформ і напруженої повсякденної роботи — нелегко. Кожне рішення сесій селищної ради виважене. Адже ми тепер повноправні господарі, разом вчимося рахувати видатки та шукати резерви для збагачення», — підсумовує Назарій Іванів.

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби Брошнів-Осадської ОТГ.