На знімку: одна з численних австралійських волонтерок рятує опосума.

Масштаб збитків, завданих довкіллю та економіці країни, шокує. Страхові компанії вже отримали заяви на 435 мільйонів євро, повідомляє DW.

Всесвітній фонд дикої природи (WWF) повідомив, що, за приблизними підрахунками, під час лісових пожеж в Австралії могло загинути майже 1,25 мільярда тварин. Масштаб збитків, завданих довкіллю та економіці країни, шокує. Страхові компанії вже отримали заяви на 435 мільйонів євро, повідомляє DW.

За припущеннями екологів, найбільше постраждали популяції коал у прибережних районах штату Новий Південний Уельс, а також кенгуру, сумчасті летяги, потору і какаду. Для відновлення лісів знадобляться десятиліття. Деякі види тварин можуть «переступити за межу вимирання».

Лісові пожежі, що розпочалися в Австралії ще у вересні й з катастрофічною швидкістю стали поширювалися в грудні, вже називають найлютішими в історії країни. Дим від пожеж досяг Чилі та Аргентини. Пожежники повідомляють, що вогонь знищив майже дві тисячі будівель і захопив вісім мільйонів гектарів. 25 чоловік загинуло, кілька десятків вважають зниклими без вісти. Сотні тисяч людей евакуйовано з містечок та сіл в штатах Новий Південний Уельс та Вікторія. Багатьом нема куди повертатися з притулків. Іноді, щоб встигнути виїхати, в них було не більше 10 хвилин. Іншими словами: в багатьох людей вогонь забрав буквально все, крім життя. І, на жаль, говорити, що стихію вже вдалося взяти під контроль, зарано, хоча на початку тижня в постраждалих від пожеж районах випали довгоочікувані дощі, й температура повітря нарешті на кілька градусів понизилася. Синоптики попереджають, що наприкінці тижня температура знову може підвищитися. А саме надзвичайну спеку (майже 40 градусів за Цельсієм) і вітер називають головними причинами поширення вогню на такі величезні території.

Тим часом влада інформує, що на відновлення постраждалих регіонів буде виділено 1,4 млрд доларів. Кошти для допомоги постраждалим збирають також благодійні організації, фонди допомоги фермерам, екологи і просто небайдужі люди не тільки в країні, а й по всьому світу. Акторка Ніколь Кідман і співачка Кайлі Міноуг, які народилися в Австралії, повідомили про те, що виділяють благодійним організаціям по 500 тисяч доларів.

Про готовність допомогти Австралії заявили і в українському МЗС. «Уряд України готовий у разі потреби надати допомогу дружньому австралійському народу, — йдеться у заяві, розміщеній на сайті міністерства. — Посольство України в Австралії перебуває на постійному контакті з урядовими та місцевими органами влади, в тому числі задля з’ясування наявності громадян України серед потерпілих».

Фото з відкритих джерел.