113-ту річницю з дня народження Сергія Корольова урочисто відзначили на батьківщині геніального конструктора. Вшанування розпочалося з покладання квітів до пам’ятника на центральному міському майдані, що носить його ім’я, та до меморіального погруддя видатного ракетобудівника біля Музею космонавтики імені С. П. Корольова (на знімку).

У самому музеї цього дня також відбулися урочисті заходи, участь у яких взяли представники НАНУ, Державного космічного агентства України, Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О. М. Макарова (м. Дніпро), Центру космічних досліджень та зв’язку (м. Золочів), Національного центру управління та випробувань космічних засобів, литовського Музею етнокосмології, представники навчальних закладів Житомира та місцевої влади.

Традиційно до дня народження славетного земляка музей космонавтики провів день відкритих дверей. Співробітники закладу презентували освітні проекти і нові надходження до його колекції. Зокрема, відвідувачі ознайомилися з виставкою, присвяченою досягненням китайської космонавтики, яку подарував музею Інститут електрозварювання імені Є. О. Патона НАНУ, що озброїв авіакосмічну галузь Піднебесної унікальними технологіями. Директор музею Ірина Дячук представила трейлер фільму про Сергія Корольова «Незламний. Шлях до мрії», режисером якого є Петро Авраменко. А маленьким гостям пропонували поспілкуватися з роботом-екскурсоводом Меканоїдом і переглянути цікавий тематичний відеоролик у форматі 3D.

Особливу зацікавленість житомирян та гостей міста викликала презентація довгоочікуваного інтерактивного симулятора пілотованого космічного корабля «Еней», на якому відвідувачі музею можуть відчути себе справжніми астронавтами і мандрувати Всесвітом.

Окрім того, у міському арт-просторі «Gnatyuk Art Center» було підписано угоду про створення регіонального інноваційно-космічного кластера «Полісся». Підписантами стали Житомирська ОДА, обласна і міська ради, Державне космічне агентство, Національний центр управління та випробувань космічних засобів, Музей космонавтики ім. С. П. Корольова, Житомирський національний агроекологічний університет, Житомирський військовий інститут ім. С. П. Корольова, Андрушівська астрономічна обсерваторія, ГО «Асоціація Ноосфера», ТОВ «ЕСРАЙ Україна», Центр робототехніки та мейкерства «Robot. ON», житомирська ЗОШ № 8. Вони спільно займатимуться розвитком сучасних космічних та геоінформаційних систем і технологій, проведенням наукових досліджень тощо.

Фото зі сторінки Музею космонавтики ім. С. П. Корольова у Фейсбуці.