Народний депутат Оксана Савчук, міський голова Руслан Марцінків, голова ОДА Денис Шмигаль та голова облради Олександр Сич.

Фото galka.if.ua.

29 колективів з усіх куточків нашої країни, гості з Польщі, Румунії, Канади, Іспанії, студенти-іноземці з різних континентів, які навчаються в обласному центрі. Учасники — від шестирічних діточок до поважного віку артистів. Солісти й ансамблі, хорові колективи, колядники із Волновахи та Попасної. Такі особливості ХІ Міжнародного фестивалю «Коляда на Майзлях», що впродовж п’яти днів тривав у церкві Царя Христа.

Свято розпочалося з Архієрейської Божественної Літургії, яку очолили архієпископ і митрополит Івано-Франківський владика Володимир Війтишин та настоятель монастиря преподобний о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ. Спільно молилися отці Чину святого Василія Великого, тисячі вірян та гостей.

У відкритті фестивалю взяли участь колективи монастиря Царя Христа, а також струнний ансамбль «Quattro Corde» обласної філармонії ім. Іри Маланюк, квартет бандуристок «Гердан», актори муздрамтеатру та Ірина Житинська з польського міста Вроцлав.

Привітали учасників та гостей народний депутат Оксана Савчук, голови ОДА та облради Денис Шмигаль і Олександр Сич, міський очільник Руслан Марцінків. Вони відзначили важливість поступу маленької парафії, котра заснувала «Коляду на Майзлях».

За різдвяною феєрією завдяки обласному телебаченню «Галичина» могли спостерігати українці з усього світу. Окремі виступи в рамках фестивалю були й на центральних площах міста, а також відбулася хода звіздарів із 660 різдвяними атрибутами, що стала національним рекордом.

Прославляли новонародженого Христа на десятках мов. Вперше на фестивалі виступала Національна капела бандуристів імені Майбороди.

Лунали традиційні різдвяні піснеспіви та сучасні народні й академічні твори. Кожен фестивальний день завершувався спільним виконанням колядки. Учасники заздалегідь отримували ноти й текст, тож звучала злагоджено й величаво.

На кількох мовах колядували учасники дитячого хору римо-католицького Бенедиктинського монастиря іспанського міста Мадрид. Крім старовинного церковного латинського співу глядачі насолодилися іспанськими, чилійськими, німецькими колядками. «Нова радість стала» пролунала у виконанні цього колективу й українською, адже керівник хору — наша співвітчизниця Валентина Найда.