Під час відкриття фестивалю-конкурсу вертепів та колядок «Різдвяний передзвін» у Святогірську.

 


Дідух, виготовлений майстрами Бахмутського району.

Відкритий фестиваль-конкурс вертепів та колядок «Різдвяний передзвін» пройшов у Святогірську, на узбережжі Сіверського Дінця, за участю фольклорних пошуково-дослідницьких груп, вокальних, театральних гуртів з усієї України, майстрів традиційного народного та сучасного декоративно-ужиткового мистецтва, митців.

Дощова погода не завадила масштабному дійству, яке традиційно відкрили вертепною святковою ходою. Загалом у фестивалі-конкурсі взяли участь 27 творчих колективів і понад 40 майстрів народного та сучасного декоративно-ужиткового мистецтва.

Серед них — представники Бахмута і Бахмутського району, Волновахи, Краматорська, Костянтинівки, Торецька, Селидового, Добропільського, Слов’янського, Ясинуватського, Покровського, Олександрівського, Великоновосілківського районів, Шахівської, Іллінівської, Званівської, Сіверської, Лиманської, Олександрівської, Соледарської, Черкаської ОТГ Донецької області. Також приїхали вертепники з Богодухівського району Харківської області та збірна творчої молоді з міст Тернополя, Дніпра, Києва і Львова.

«Різдвяний передзвін» відбувався вже вчетверте, з кожним роком збираючи дедалі більше учасників та глядачів. У 2017-му фестиваль приймав Краматорськ, потім два роки — село Званівка Бахмутського району (Званівська ОТГ). Цього року організатори запросили учасників і гостей до Святогірська — культурного, духовного й оздоровчого центру української Донеччини. Локації святкового дійства розташувалися неподалік Свято-Успенської Святогірської лаври.

Програма заходу включала два етапи. Як наголосила в. о. начальника управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації Аліна Певна, до участі запрошували представників художньої самодіяльності та професійні колективи з усієї України.

Під час першого (відбірного) етапу оргкомітет приймав офіційні заявки та аудіо- і відеозаписи від усіх охочих з усіх регіонів України. Другий (заключний) етап складався з конкурсної програми та нагородження авторів найкращих композицій.

Переможців фестивалю визначали в шести номінаціях. Творчі колективи виготовляли різдвяні зірки зі збереженням національного колориту й традиційні атрибути українського Різдва — дідухи (стародавні обереги у вигляді снопа) та «Різдвяний вертеп».

За умовами фестивалю, до участі в конкурсі не допускалися покупні вироби або зроблені професійними дизайнерськими фірмами.

Учасники номінації «Різдвяний стіл» змагалися в приготуванні 12 пісних страв, а в номінації «Смачна кутя» конкурсне журі визначало найкращу головну страву Різдва. Тут працювали й різдвяні фотозони. Глядачі та учасники колективів охоче долучалися до майстер-класів з виготовлення різдвяних прикрас у різних техніках: обереги, ляльки-мотанки, шопки, джутова філігрань. На виставці-ярмарку витворів декоративно-ужиткового мистецтва всі охочі могли придбати собі сувенір на згадку.

Напрочуд проникливо лунав на узбережжі Сіверського Дінця «Щедрик» Миколи Леонтовича. Адже митець творив і на Донбасі. Він був викладачем співу та музики в залізничній школі станції Гришине (нині — місто Покровськ), працював тут з 1904-го по 1908 рік.

І ось — урочиста мить вручення нагород. У номінації «Сяйво різдвяних зірок» перемогла Лиманська ОТГ. Аматорів цієї ж громади нагородили за найкращий «Різдвяний вертеп». У номінації «Різдвяний дідух» перемогли майстрині Сіверської ОТГ. Найсмачнішу кутю приготували у Слов’янському районі. Найколоритнішим «Різдвяним столом» визнали стiл Олександрiвської ОТГ.

«Фестиваль символізує єдність нашого народу і єдність традицій, які існують століттями, — зазначила директор департаменту інформаційної та внутрішньої політики Донецької ОДА Наталія Чукова. — Розмаїття дідухів, куті, різдвяних зірок, вертепів, творчих колективів, які приїхали, — все це показує багатогранність традицій і обрядів, які існують на території України. Кожне місто, район, кожна об’єднана територіальна громада демонструють не тільки розвиток своєї інфраструктури, а й розвиток національної культури, ідентичності. Привезеними творчими надбаннями вони вкотре продемонстрували свою обдарованість і самодостатність».

За словами організаторів святкового дійства, саме об’єднані територіальні громади є рушійною силою, здатною відновити Донецький регіон не тільки економічно, а й духовно. Мешканці громад тісно пов’язані з землею, на якій живуть вони та жили їхні пращури, зберігають та примножують її багатства. Під час фестивалю у Святогірську мешканці та гості Донеччини змогли доторкнутися до живих різдвяних традицій свого народу, відчути дух свята та невичерпну велич української культури.

«Українська культура на Донбасі ніколи не помре, і ми її пропагуємо якомога більше, — зазначила Аліна Певна. — Ми проводимо фестиваль просто неба, щоб його побачили якомога більше людей, і прагнемо, щоб до нас і надалі приїжджали колективи з інших регіонів та ділилися своїми традиціями».

Донецька область.

Фото автора.