«Боротьба з корупцією — це досі одна з найголовніших проблем України, яка точить нашу державу зсередини», — сказав на початку засідання Прем’єр-міністр Олексій Гончарук та зауважив, що за останні кілька місяців чимало зроблено в цьому напрямі, а з призначенням нового голови НАЗК буде завершено підготовчу частину перезавантаження цього органу.

«Хочу ще раз донести до суспільства дуже просту думку: в державі корупції більше не буде. Ми дуже рішуче налаштовані і на кожному рівні працюємо над тим, щоб ті, хто цього ще не зрозумів, максимально швидко пішли з державної служби і ніколи туди не поверталися», — зазначив глава уряду та підкреслив, що перед керівником НАЗК якраз і стоїть завдання максимально швидко забезпечити відкритість та прозорість роботи цього органу та продемонструвати успішність боротьби з корупцією.

Олександр Новіков у своєму виступі зазначив, що роль НАЗК полягає в унеможливленні перебування на державній службі осіб, які використовують її для власного незаконного збагачення. «Переконаний, що НАЗК здатне виконати цю функцію та сформувати в органах державної служби атмосферу нульової толерантності до корупції», — запевнив він та одним із найперших завдань назвав затвердження антикорупційної стратегії та плану дій уряду щодо неї. «Цей документ має узагальнити кроки кожного органу влади у сфері виявлення корупційних ризиків як у нормативних документах, так і щодо працівників, щоб ліквідувати ці ризики», — пояснив він. Ще один напрям діяльності — забезпечення повної автоматизації перевірки декларацій осіб, які займають відповідальні та особливо відповідальні посади, а також налагодження ефективної співпраці з Національним антикорупційним бюро та Державним бюро розслідувань щодо гарантування невідворотності відповідальності за корупційні злочини.

Виходячи з досвіду попередньої роботи НАЗК, прем’єр побажав новому керівнику не повторювати помилок, коли діяльність фактично обмежувалася вишукуванням якихось не-значних помилок в деклараціях маленьких чиновників. «Я хочу, щоб ви почали зі значимих фігур та не витрачали той невеличкий ресурс, який у вас є, на дрібну роботу», — сказав О. Гончарук та наголосив, що якраз правильно розставлені акценти дадуть змогу повернути суспільну довіру до цього антикорупційного органу.

У засіданні уряду також узяли участь представники Європейського Союзу, Програми розвитку ООН, посольств США, Федеративної Республіки Німеччина та Великої Британії, які пропонували учасників конкурсної комісії.

Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас, зокрема, наголосив на важливості створення таких умов, за яких стало б неможливо бути корумпованим. «Люди хочуть, щоб корумпованих високопосадовців було притягнуто до відповідальності», — сказав він та висловив сподівання, що новий голова НАЗК зможе імплементувати окреслені плани.

Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анка Фельдгузен у своєму виступі українською мовою підкреслила, що призначення незалежного від уряду керівника НАЗК є дуже важливим, адже цей орган має бути захищений від політичних впливів.

Тимчасово повірена у справах США в Україні Крістіна Квін наголосила, що українці надто багато років сподіваються на подолання корупції, та висловила сподівання, що НАЗК нарешті зможе запобігати корупції в міністерствах та в інших владних кабінетах.

Також Кабінет Міністрів ухвалив рішення про виплату по 200 тисяч гривень компенсації родинам 11 українських громадян, котрі загинули під час катастрофи літака в Ірані, та розглянув блок питань, присвячених дорожньому будівництву. «Ми затверджуємо великий план на 2020 рік, а це будівництво щонайменше чотирьох тисяч кілометрів доріг», — сказав прем’єр.

Довідково

Новий голова НАЗК має вищу юридичну освіту, понад 10 років працював в органах прокуратури та дізнання, підтримував державне обвинувачення у справах боротьби з організованою злочинністю та економічними злочинами.

Довідково

Конкурс з відбору на посаду голови НАЗК було оголошено 9 листопада 2019 року. 25 листопада конкурсна комісія розглянула 32 подані пакети документів та допустила до подальшої участі 30 кандидатів. Кандидатуру Олександра Новікова підтримали всі члени комісії: три представники від уряду та три — від міжнародних організацій.

Фото: kmu.gov.ua