Під час закриття сесії.

Більше фото тут

Згідно з календарним планом 17 січня передбачено завершення пленарної роботи другої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання, наголосив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков. Він також поінформував, що наступна, третя сесія, розпочне свою роботу у вівторок, 4 лютого. Очільник подякував народним депутатам за роботу. «Це була дійсно плідна сесія, — сказав він. — Сподіваюся, наступна буде ще кращою». Наступного тижня парламентарії працюватимуть ще із виборцями, тож формально друга сесія завершиться 24 січня, поінформував Д. Разумков.

На початку засідання Голова Верхової Ради поінформував, що години запитань до уряду як такої в парламенті не буде. За його словами, це пов’язано з тим, що «Прем’єр-міністр написав звернення до Президента й уряд знаходиться на консультаціях». У залі під час цього оголошення лунали несхвальні вигуки. Глава парламенту наголосив, що поспілкуватися з народними депутатами, відповідно до домовленостей, досягнутих під час погоджувальної ради, готовий міністр закордонних справ Вадим Пристайко.

Однак розпочали з того, що на вимогу двох депутатських груп — «Довіра» та «За майбутнє» — з трибуни виступив Сергій Шахов. Він звернув увагу на те, що заборгованість із виплати зарплат українським шахтарям і досі існує. Мовляв, їхні сім’ї нині не мають вже можливості заплатити навіть за комунальні послуги та рахують копійки для того, щоб хоч якось виживати. «Люди, які працюють на глибині тисяча метрів під землею, бідують», — наголосив С. Шахов. За його словами, це відбувається і на сході, і на заході країни. Народний обранець повідомив, що його колеги наполягають на тому, щоб у ситуацію втрутився Президент. «Досить везти вугілля з Африки, — наголосив він. — Ми можемо розвивати свою енергетику. Є розумні люди, які здатні це робити. Давайте думати про тих, хто нас обирав».

Тоді на вимогу двох фракцій у роботі засідання оголосили перерву для того, щоб провести робочу нараду представників фракцій з Головою Верховної Ради. І тільки після перерви парламентарії отримали можливість заслухати міністра закордонних справ, який звітував про те, як просувається справа із розслідуванням факту збиття нашого літака в Ірані. Він повідомив, що тільки-но повернувся із зустрічі за участю п’яти міністрів закордонних справ. За словами В. Пристайка, уже напрацьовано механізми, які «допоможуть притягнути до відповідальності Іран і завершити дуже складні та чутливі справи з нашими громадянами». Нині існує повна взаємодія з цією країною, запевнив урядовець. Але навіть якщо ситуація зміниться, ми можемо використати всі можливі інструменти для посилення міжнародного тиску на Іран для того, щоб отримати не тільки вибачення, а й всі компенсації.

В. Пристайко висловив припущення про те, що вже на початку наступного тижня в нашу країну може приїхати спеціальний представник уряду Ірану з офіційними вибаченнями та роз’ясненнями. Парламентарії теж матимуть можливість зустрітися з ним, наголосив міністр. Його виступ не тривав і двох хвилин. Далі працювали в режимі запитання—відповіді. Стало відомо, що нині ідентифіковано вже всі тіла загиблих у трагедії українців. Наша сторона має повний допуск до всіх знайдених частин збитого літака і має можливість працювати для того, щоб отримати вичерпні відповіді на всі питання. Очікується, внаслідок комплексних дій усіх винуватців буде покарано. І йдеться не тільки про тих, хто випустив смертоносну ракету, а й про тих, хто віддавав злочинний наказ. Стало відомо також, що 200 тисяч гривень, які виділили родичам загиблих — це тільки разова допомога для вирішення організаційних питань. Значно більші грошові компенсації відшкодовуватимуть пізніше страховики, наголосив В. Пристайко.

Під час дискусії з’ясувалося, що Прем’єр-міністр усе-таки прийде в парламент для того, щоб поспілкуватися з народними депутатами. Глава уряду виступив із політичною заявою. Він наголосив на тому, що уряд продовжує працювати в штатному режимі доти, доки Президент не вирішить його подальшу долю. «Я звернувся до Президента і передав йому свою заяву про відставку, — сказав О. Гончарук. — Вона оформлена відповідно до Конституції України і написана на ім’я Голови Верховної Ради. У Президента є право внести її на розгляд парламенту в будь-який момент. Це пов’язано з тим, що ми одна команда. Ми всі пройшли у владу, щоб змінювати цю країну, завдяки цій людині — Володимиру Зеленському. Ми всі його поважаємо. І для нас принципово мати довіру всередині команди на сто відсотків». Прем’єр-міністр знову наголосив на тому, що проти уряду ведуться інформаційні атаки, спрямовані на те, щоб посіяти розбрат всередині команди і створити враження про те, що нібито хтось не поважає главу країни. «Це не правда, — підкреслив очільник Кабміну. — Наша сильна позиція полягає в тому, що ми одна команда і нею хочемо й залишатися». О. Гончарук зауважив, що подав заяву про відставку Президентові, бо розраховує на його політичну відповідь. Очільник Кабміну подякував народним депутатам від «Слуги народу» за підтримку, яку начебто вже отримав від них.

Одразу після цього Прем’єр-міністр пішов із сесійної зали, хоча народні депутати розраховували поспілкуватися з ним. О. Гончарук покидав сесійну залу під вигуки «Ганьба» від опозиційних фракцій та оплески від фракції «Слуга народу».

Тоді парламентарії вирішили кілька процедурних питань. А саме, шляхом голосування скоротили рубрику «Різне» для того, щоб встигнути до закриття сесії оголосити всі депутатські запити та звернення. Проголосували також за те, щоб працювати без перерви в ранковому засіданні. А тоді перейшли до розгляду питань порядку денного. Представниця Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна представила проект постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 14.01.2020 року про прийняття в цілому проекту закону про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи (№ 2318-1-П). Вона наголосила, що ухвалений закон порушує норми Конституції та містить суттєві недоліки. Питання розглядали за скороченою процедурою, однак постанова набрала лише 91 голос.

Затим за скороченою процедурою розглядали зміни, внесені до постанови про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання (№ 2751). Цей документ набрав 317 голосів.

Отже, народні депутати відкликали Богдана Яременка з посади голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва згідно з поданою ним заявою. На його місце тепер призначено Олександра Мережка, якого увільнили від обов’язків члена Комітету з питань правової політики. А Володимира В’ятровича включили до складу Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. За процедурою «едхок» розглянули та ухвалили в першому читанні проект змін до закону про місцеве самоврядування в Україні (№ 2653). Учора народні депутати відхилили проект закону про Бюро фінансових розслідувань (№ 1208-2). Включили до порядку денного та ухвалили в першому читанні проект змін до деяких законодавчих актів України в зв’язку з прийняттям Закону «Про запобігання корупції» (№ 2500). Встигли проголосувати також за низку постанов. Тоді заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк оголосила 342 депутатських запити.
Учора з трибуни Верховної Ради склав присягу народний депутат, обраний на багатомандатному виборчому окрузі за політичним списком партії «Слуга народу», Олександр Санченко.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук поінформував про створення в парламенті низки міжфракційних депутатських об’єднань. Так, співголовами «Трансформації України» обрано Андрія Клочка, Івана Кириленка та Сергія Рахманіна. Співголовами об’єднання «Захист прав дитини — пріоритет держави» стали Юрій Павленко і Тетяна Рябуха. «Велику Волинь» очолили Ірина Констанкевич та Олександр Аліксійчук. А співголовами об’єднання «Цінності, гідність, родина» стали Святослав Юраш, Олег Волошин, Сергій Тарута, Михайло Бондар, Ірина Констанкевич, Олександр Ковальов та Оксана Савчук.

У парламенті вітали з днем народження народного депутата Сергія Кузьміних.