Представляючи до другого читання проект закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради (щодо вдосконалення електронної форми законодавчого процесу, № 2492), доповідач, голова підкомітету з питань Регламенту Павло Фролов повідомив, що його остаточна редакція передбачає поступовий перехід парламенту на роботу в цифровому форматі. 

«Передбачено, що з 4 лютого по 1 вересня документообіг відбуватиметься в паперовій або електронній формі. Кожен народний депутат зможе вносити і законопроекти, і поправки, і звернення, і запити не лише з власноручним автографом, але й шляхом накладання зі службового планшета електронного цифрового підпису в електронному кабінеті», — повідомив він та підкреслив, що вже з вересня цього року електронна форма документообігу стане основною. Законопроект № 2492 ухвалено в цілому.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві, № 1210). Зокрема, попри заперечення доповідача, голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, було підтримано поправку народного депутата Галини Васильченко, яка передбачає збільшення лімітів оборотів для ФОПів першої, другої та третьої груп відповідно до 1, 5 та 7 мільйонів гривень. «Фізичні особи-підприємці дуже давно чекають цього підвищення, адже ліміти встановлювалися ще у 2014—2015 роках, коли мінімальна зарплата була 1700 гривень, а зараз вона — 4700 гривень», — аргументувала вона свою пропозицію, і з цим погодилися 340 парламентаріїв.

У цілому ухвалено проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (№ 2661). Доповідач, народний депутат Олена Шуляк (на знімку) повідомила, що ці зміни підготовлено для забезпечення ефективного фінансування ремонту та розбудови автомобільних доріг, а саме, вони дозволяють Державному агентству автомобільних доріг здійснювати запозичення під державні гарантії.

Водночас заступник голови Комітету з питань бюджету Олександр Трухін зазначив, що безпосередньо реалізувати таке право «Укравтодор» зможе лише за наявності норми у законі про Державний бюджет на відповідний рік. «Тобто, після визначення в Бюджетному кодексі такого права для здійснення «Укравтодором» запозичень у цьому році, має бути відповідне положення у Законі «Про Державний бюджет на 2020 рік», — сказав він та повідомив, що для врегулювання цього питання також пропонується ухвалити пов’язаний із попереднім законопроект   № 2660 про внесення змін до Держбюджету-2020. Цей законопроект також було ухвалено в цілому.

У першому читанні ухвалено доопрацьовані законопроекти «Про розвідку» (№ 2412-д) та про внесення змін до Закону «Про Службу зовнішньої розвідки» (щодо діяльності Служби зовнішньої розвідки України, № 2414-д).

Народні депутати 348 голосами підтримали проект постанови «Про Заяву Верховної Ради України «Щодо участі Постійної делегації Верховної Ради України в роботі Парламентської Асамблеї Ради Європи у 2020 році».

Також в цілому ухвалено проекти законів: про внесення змін до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо посилення захисту осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення при здійсненні містобудівної діяльності, № 0863); про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб (№ 0930); про внесення змін до розділу ІХ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» (щодо забезпечення можливості закупівель лікарських засобів та медичних виробів спеціалізованими організаціями, що здійснюють закупівлі, № 2540).

Народний депутат Олександра Устінова, яка виступила із заявою від фракцій «Голос» та «Європейська солідарність», закликала парламент не допустити, щоб адвоката Януковича було призначено заступником керівника Державного бюро розслідувань.

Перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук оголосив про створення у Верховній Раді трьох міжфракційних депутатських об’єднань: «Щаслива Україна», «За доступні адміністративні послуги» та «Спроможні громадяни — сильна Україна».