Дмитро Разумков під час зустрічі з капелою «NOW Кредо».

У Верховній Раді перед Новим роком відбулася презентація проекту «Через культурну дипломатію до економічної незалежності України» під гаслом «Щедрик» — під куполом Верховної Ради».

Уперше в новітній історії в стінах Ради пролунав «Щедрик» у виконанні «Української республіканської капели «NOW Кредо» за участю народних депутатів.

Хор «Кредо» є переможцем серед 40 провідних українських хорів у всеукраїнському конкурсі «Щедрик Фест» у місті Покровську і нині готується до туру країнами Європи та Америки. Одне із завдань гастролей — показати світові, яким чином «Щедрик», завдяки безпрецедентному світовому туру Української Республіканської Капели з 1919-го по 1924 рік, став різдвяним гімном Carol of the bells («різдвяний гімн дзвіночків»).

Учасниками нової Капели, склад якої розширено до 82 хористів під новою назвою «Українська республіканська капела «NOW Кредо», — стали представники хорів-фіналістів конкурсу «Щедрик Фест», що дало можливість представити всі регіони України та зібрати унікальний у голосовому відношенні склад.

Супутня презентаційна програма турне формується за підсумками проведеного 23 травня економічного форуму «Щедрик Інвест». Головним завданням програми є пошук інвестицій для відновлення Донбасу, просування українських торгових марок і широка інформаційна кампанія України у світі.

За підтримки Міжнародної федерації хорової музики (IFCM) 11 травня «NOW Кредо» почало світове турне виступом у місті Прага. Зараз йде підготовка до організації туру в інших країнах, за підсумками якого має з’явитися документальний фільм.

Підсумком презентації, метою якої, за словами позафракційного народного депутата Руслана Требушкіна, є «довести новому складу Верховної Ради й уряду України про цей унікальний проект, який почав реалізовуватися два роки тому за підтримки народних депутатів VIII скликання і попереднім урядом», — стало проведення круглого столу з актуальними питаннями.

Із приводу першого питання — «Щедрик» Леонтовича — світова культурна спадщина без «авторського права» України. Як поставити бренд «Щедрика» на службу сучасній українській державі?» — висловився заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Дмитро Романович: «Міністерство підтримує цей проект і вже опрацьовує питання щодо організації ювілейного туру».

Керівник проекту Костянтин Воробйов підхопив: «Завдяки дорученню тодішнього віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Клімпуш-Цинцадзе вдалося підготувати проект постанови уряду України про створення робочої групи з представників міністерств та відомств для координації зусиль щодо організації ювілейного туру «NOW Кредо». Дуже важливо, щоб святкування 100-річчя культурної дипломатії не було розміняне на дрібниці. У нас не буде другої можливості справити перше враження».

Друге питання круглого столу звучало так: «Культурна дипломатія» — як маркетингова складова просування українського експорту й інструмент української дипломатії задля утвердження позитивного іміджу України».

Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, м. Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець наголосив: «Донеччина з 2014 року страждає від війни, тому дуже актуальним є пошук нестандартних ідей, щоби вкотре привернути увагу до нашої області, до України, де йдуть воєнні дії. Саме проект «Через культурну дипломатію до економічної незалежності України» й належить до категорії нестандартних».

Третє питання круглого столу «Культурна реінтеграція Донбасу: від теорії до практики» викликало підтримку Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова: «Думаю, я скажу те, про що сьогодні мріють усі: треба, аби на Донбасі було не тільки вугілля, не тільки потужні заводи і промисловість, а й головне — щоб на Донбасі був мир».

Заступник голови Покровської міської ради Юрій Третяк акцентував:  «Покровськ — це невеличке шахтарське промислове місто, яке розташоване менш як за 50 кілометрів від лінії фронту, але, незважаючи на це, ми знаходимо в собі ініціативу, силу й бажання просувати українську культуру й, насамперед, наше надбання — чотири роки життя і творчості у нашому місті автора «Щедрика» Миколи Леонтовича».

Окрім народних депутатів, участь у роботі столу взяли представники органів виконавчої влади, громадські діячі, представники ЗМІ.

Того дня кожний народний депутат отримав також подарунок для своєї дитини або онука — шкільний щоденник «Покровськ. Тут творився «Щедрик». Окремо Голові Верховної Ради Дмитру Разумкову Покровська громада подарувала копію «Сухарниці Леонтовича», яку виготовив батько великого композитора, коли Микола Дмитрович працював над «Щедриком».

Довідка

Рік тому народні депутати України проголосували за проект Постанови про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2019 році. Серед переліку — 100-річчя з часу створення Української Республіканської Капели (УРК) і започаткування культурної дипломатії Української Народної Республіки.

З ініціативою про їх відзначення виступила Покровська міська рада (Донецька область) — із 1904-го до 1908 року автор «Щедрика», коронної пісні УРК, композитор Микола Леонтович працював у цьому місті. Підтримка Верховною Радою цієї ініціативи стала початком реалізації наймасштабнішого і дуже важливого в історичному плані міжнародного культурологічного проекту «Через культурну дипломатію до економічної незалежності України» на честь 100-річчя створення УРК і світового тріумфу української пісні «Щедрик».

Фото з відкритих джерел.