За інформацією департаменту освіти міськради, не доплатили педагогам у грудні минулого року, так само не буде доплат і в січні нинішнього. «Голос України» з’ясовував чому.

Із 41 учасника пілотного проекту сертифікації педагогічних працівників області майже 88 відсотків (36 осіб) успішно витримали випробування. Найвищий результат продемонструвала вчителька Вінницької школи № 22, яка набрала 118 балів зі 120 максимальних. Таку інформацію повідомила «Голосу України» директор департаменту освіти Вінницької міськради Оксана Яценко.

— З-поміж педагогів Вінниці, які брали участь у сертифікації, тільки один не набрав достатньої кількості балів, — уточнює Оксана Яценко. — 25 вчителів гідно витримали нелегке, за їхніми словами, випробування. Гідно представили практичні уміння використовувати у навчанні сучасні підходи, свої знання. Їм справедливо надано сертифікати. На мою думку, це дуже хороший результат. Він вкотре засвідчує, що наших дітей навчають у переважній більшості грамотні, талановиті наставники.

Директор Вінницької школи № 22 Галина Розторгуєва на запитання, чи вже отримує доплату вчителька з найкращим результатом сертифікації, відповіла так:

— Подання на доплату я як керівник направила, але грошей почекаємо до кінця місяця. Принаймні, у грудні такої доплати вчителька не отримала. Щоправда, саме цим місяцем датовано сертифікат. Хоча процес сертифікації, як відомо, відбувався ще у жовтні.

У січні нинішнього року власники сертифікатів, 25 вчителів обласного центру, також не отримають обіцяних доплат.

Як пояснила Оксана Яценко, для цього потрібен документ, на підставі якого бухгалтерії мали б здійснювати виплати коштів. Незалежно від того, чи це державні кошти, чи кошти місцевого бюджету.

Фінансисти, у котрих освітяни з’ясовували ситуацію, пояснюють, що з виплатами 20-відсоткових надбавок переможцям проекту сертифікації ще не все до кінця зрозуміло. Без урядового документа такі виплати вважатимуться порушенням Бюджетного кодексу.

У школах області сертифікати отримали дев’ятеро педагогів. Чи отримують вони доплати, дізнатися не вдалося. У департаменті освіти облдержадміністрації пояснили, що не мають права розголошувати персональні дані учасників сертифікації.

— Одне можу повідомити — звернень щодо невиплати 20-відсоткової надбавки від педагогів з районів області ми не отримували, — зазначила заступник директора департаменту Олена Чорна.

Тим часом на другий етап проекту сертифікації уже зареєструвалося 58 охочих з Вінниччини. Загалом у ньому може взяти участь 91 педагогічний працівник. За словами Олени Чорної, саме таку квоту визначили для області.

Нагадаємо, сертифікація проводиться тільки для вчителів початкових класів. Триватиме вона і наступного року.

Для порівняння

В Україні торік успішно пройшли сертифікацію 705 вчителів з 857 зареєстрованих, або 82 відсотки (за інформацією Державної служби якості освіти України). Серед учасників з Вінниччини цей показник становить майже 88 відсотків.

Вінницька область.