За період роботи другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання проведено — 23 засідання Комітету, на яких розглянуто — 152 питання, в тому числі по контролю за виконанням законів, постанов, власних рішень — 45. Внесено на розгляд Верховної Ради України та розглянуто на засіданні Комітету — 20 законопроектів, з підготовки яких Комітет визначено головним, та 67 висновків на законопроекти направлено до головного комітету. 

Прийнято Верховною Радою України: законів України — 5, постанов Верховної Ради України — 10, прийнято у першому читанні — 1 законопроект.

Проведено парламентських слухань — 1, виїзні засідання Комітету — 2, робочих нарад, зустрічей — 18, круглих столів тощо — 3. Брали участь у 13 заходах (конференції, семінари, засідання колегій тощо). Розглянуто листів і звернень — 1834.

За звітний період Комітет приділяв увагу правовому регулювання питань, що належать до предметів відання Комітету.

Закони, прийняті Верховною Радою України:

1. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування».

2. Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону».

3. Закон України «Про регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами».

4. Закон України «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів».

5. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства про видобуток бурштину та інших корисних копалин».

Законопроекти, які прийняті у першому читанні:

1. Проект Закону про обмеження обігу пластикових пакетів на території України (реєстр. № 2051-1).

Законопроекти, які внесені на розгляд Верховної Ради України та розглянуті на засіданні Комітету:

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони фауни та флори згідно з міжнародними угодами) (реєстр. № 0870) (друге читання).

2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року» (реєстр. № 2157).

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, які стосуються підготовки собак мисливських порід до полювання, а також регулювання чисельності деяких видів диких тварин (реєстр. № 2232).

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу) (реєстр. № 2351).

5. Проект Закону про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів (реєстр. № 2379).

Парламентські слухання:

На виконання Постанови Верховної Ради України від 18.09.2019 року № 103-IХ відбулися парламентські слухання на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років» (27.11.2019).

Під час Парламентських слухань відзначено, що на сьогодні першочерговими завданнями є: врегулювання питань видобутку бурштину, необхідність запровадження змін у лісовому господарстві, реформуванні системи державного екологічного нагляду, прийняття законопроекту «Про управління відходами», зменшення забруднення атмосферного повітря, забезпечення сталого розвитку і збереження запасів прісної води, захист та розвиток рибної галузі, тваринного світу, біорізноманіття, розширення парків та природоохоронних зон, ефективне використання ресурсів, комунікація та просвіта з екологічних питань.

За результатами Парламентських слухань прийнято Постанову про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років» від 14.01.2020 № 457-IX.

Комітетом екологічної політики та природокористування було проведено 2 виїзні засідання Комітету:

24-25 жовтня 2019 року виїзне засідання Комітету на тему: «Екологічний стан Кривбасу: проблеми та шляхи їх вирішення».

13 грудня 2019 року виїзне засідання Комітету на базі відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Боярська лісова дослідна станція» на тему: «Проблемні питання в лісовій галузі та їх законодавче врегулювання».

Засідання підкомітетів, наради, робочі зустрічі тощо:

04.09.2019 — робоча зустріч експертів Професійної асоціації екологів України та представників Комітету.

11.09.2019 — круглий стіл «Лісова політика України: першочергові завдання».

16.09.2019 — засідання робочої групи з опрацювання законопроектів у галузі лісового господарства.

17.09.2019 — робоча зустріч з представниками Європейської Бізнес Асоціації.

27.09.2019 — робоча зустріч у м. Харкові з колективом науково-дослідної установи «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем».      

30.09.2019 — зустріч членів Комітету з керівником проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» Фолькером Зассе.

30.09.2019 — робоча зустріч із посадовцями Представництва Європейського Союзу в Україні щодо імплементації українського законодавства відповідно до директив ЄС.

01.10.2019 — робоча зустріч з віце-президентом компанії «Veolia» і виконавчим директором з питань поводження з відходами компанії «Veolia» Маттіасом Фогелем.

22.10.2019 — робоча зустріч з представником Федерального міністерства охорони навколишнього природного середовища, охорони природи та ядерної безпеки Німеччини Юргеном Кейнхорстом стосовно стану реалізації проектів двостороннього співробітництва.

22.10.2019 — робоча зустріч з Теодорою Андреевою — координатором сектору з питань транспорту Представництва ЄС в Україні та експертом програми ресурси та відходи Ніколою Дойчиновим.

30.10.2019 — робоча зустріч з директором Департаменту ядерної безпеки ЄБРР Бальтазаром Ліндауером та представником Чорнобильського фонду «Укриття» та Рахунку ядерної безпеки в Україні Олександром Славісом.

08.11.2019 — робоча нарада на тему: «Зміна клімату: причини, наслідки, рішення» проведена за підтримки Київського Бюро Фонду ім. Гайнріха Бьолля.

11.11.2019 — робоча нарада на тему: «Обміління Шацьких озер: причини, наслідки, рішення».

10.01.2020 — робоча зустріч щодо удосконалення законодавства у сфері мисливського господарства та полювання, а також боротьби з браконьєрством.  

13.01.2020 — робоча нарада щодо удосконалення законодавства у галузі мисливського господарства та полювання.

13.01.2020 — робоча нарада щодо обговорення проекту закону України про управління відходами.

15.01.2020 — робоча зустріч щодо удосконалення законодавства з питань захисту тварин від жорстокого поводження у розважальній діяльності.

15.01.2020 — засідання підкомітету щодо проекту Закону про обмеження обігу пластикових пакетів на території України (№ 2051-1).

Участь у засіданнях підкомітетів та робочих групах

Комітет для виконання законопроектної функції Комітету брав участь у засіданнях 6 підкомітетів та 10 робочих груп, зокрема,

Робоча група з питань підготовки узгодженого проекту Закону про управління відходами;

Робоча група щодо розроблення проекту закону України про внесення змін до Закону України «Про охорону атмосферного повітря»;

Робоча група із законодавчого врегулювання питань щодо видобутку бурштину;

Робоча група щодо підготовки проектів законів про внесення змін до Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» та Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»;

Робоча група по впровадженню концепції «Зелений офіс» у Верховній Раді України;

Робоча група для напрацювання змін до Бюджетного кодексу щодо розподілу екологічного податку;

Робоча група з питань охорони, використання та відтворення водних біоресурсів;

Робоча група з питань законодавчого врегулювання поводження з миючими засобами;

Робоча група щодо гуманізації відношення до тварин у розважальній діяльності та щодо впровадження ідентифікації та реєстрації тварин з метою посилення відповідального поводження з ними;

Робоча група для напрацювання проекту Закону України про території Смарагдової мережі;

Робоча група щодо питання обміління Шацьких озер.

Проведено круглі столи на тему:

1. «Реформування екологічного менеджменту та визначення напрямів розвитку наукових досліджень».

2. «Забруднення атмосферного повітря: види, моніторинг та рішення в контексті європейської інтеграції».

3. «Екологічні проблеми та перспективи розвитку малої гідроенергетики як відновлюваного джерела енергії в Україні».

Участь у проведенні особистого прийому громадян у Верховній Раді України:

03.10.2019 голова Комітету Бондаренко О. В. провів особистий прийом громадян, під час якого порушували питання, зокрема проведення державного обліку лісів України, заборони відчуження земель сільськогосподарського призначення, забруднення атмосферного повітря, впровадження сучасної системи моніторингу навколишнього природного середовища, фінансування модернізації сміттєспалювального заводу «Енергія», реформування Дарницької ТЕЦ-4, надання підтримки щодо захисту прав екологічних активістів, надання медичної і матеріальної допомоги.

Питання, які розглянуті на засіданнях Комітету в порядку контролю за виконанням законів, постанов Верховної Ради України, власних рішень, зокрема:

1. Інформація щодо можливого негативного впливу на довкілля будівництва турецьким будівельно-енергетичним холдингом GURIS вітрових електростанцій у Закарпатській області.

2. Інформація Міністра енергетики та захисту довкілля України «Про основні напрями політики Кабінету Міністрів України в екологічній сфері».

3. Про звернення Голови Національної комісії з радіаційного захисту населення України щодо оновлення персонального складу НКРЗУ.

4. Про рекомендації круглого столу на тему: «Реформування екологічного менеджменту та визначення напрямів розвитку наукових досліджень».

5. Про проведення аудиту діяльності Мінприроди та центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Мінприроди.

6. Про схвалення рекомендацій виїзного засідання Комітету на тему: «Екологічний стан Кривбасу: проблеми та шляхи їх вирішення».

7. Інформація щодо круглого столу щодо техногенно-екологічної ситуації на території Калуського гірничо-промислового району.

8. Про захоплення державної установи «Новокаховський рибоводний завод частикових риб».

9. Про розгляд електронної петиції Скічко Е. А. про заборону тестування косметики на тваринах, яка набрала більше 25 тисяч підписів.

10. Про лист ДП «Державний автотранспортний науково-дослідний і проектний інститут» щодо занепокоєння негативними екологічними, соціальними та макроекономічними наслідками масового ввезення застарілих легкових автомобілів та необхідність вирішення цієї проблеми.

11. Інформація щодо загального стану екосистем озер Волинської області.

12. Про лист Мінекоенерго щодо оновлення складу робочої групи з підготовки 2-го Національно-визначеного внеску України до Паризької угоди.

13. Про звернення голови Львівської облдержадміністрації стосовно врегулювання проблеми випалювання сухої рослинності.

14. Про запрошення на Міжнародну конференцію «Сталий розвиток і спадщина у спорті: проблеми та перспективи».

15. Про питання обміління Шацьких озер.

16. Про лист віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Д. Кулеби стосовно пропозиції Уряду до проекту спільної парламентсько-урядової Дорожньої карти євроінтеграційних законопроектів.

17. Інформація щодо підсумків засідання робочої групи з питання підготовки узгодженого проекту Закону про управління відходами.

18. Про екологічний стан басейну річок Хомора та Случ.

19. Про голову та персональний склад Національної комісії з радіаційного захисту населення України.

20. Про надання кандидатур до складу робочої групи з питань забезпечення роботи Головного ситуаційного центру України.

21. Про доповнення проекту Закону № 2351 положеннями щодо заборони насильного годування тварин з метою отримання фуа-гра.

22. Про схвалення рекомендацій виїзного засідання Комітету на тему: «Проблемні питання в лісовій галузі та їх законодавче врегулювання».

23. Про звернення генерального директора ДП «Науково-виробниче об’єднання «Павлоградський хімічний завод» та виконувача обов’язків генерального директора ДП «ВО Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова» стосовно зупинення виконання робіт з утилізації твердого ракетного палива у разі прийняття проекту Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік».

24. Про лист виконавчого директора European Business Association щодо звітності по підрахунку викидів парникових газів при виробництві кукурудзи та ріпаку.

25. Про демеркуризацію ртутєвмісних відходів на території ліквідованого ВАТ «Радикал».

Участь у конференціях, симпозіумах, семінарах тощо:

1. Участь у заході на тему: «Репутаційний аудит компоненту лісового господарства в межах діяльності Німецько-українського агрополітичного діалогу».

2. Участь у семінарі з питань стратегічного управління та бюджетування, що проводився в рамках співпраці Апарату Верховної Ради України із Програмою НАТО — Україна з професійного розвитку.

3. Участь у інформаційно-дискусійному заході на тему: «Значення актуальності реформи ринку землі для розвитку сільської місцевості».

4. Участь у круглому столі на тему: «Атомна енергетика у період трансформації».

5. Участь у комітетських слуханнях на тему «Стан виконання Національної стратегії у сфері прав людини».

6. Участь у круглому столі на тему: «Соціальний захист людей з інвалідністю. Найвагоміші проблеми людей з вадами слуху та зору».

7. Участь у семінарі «Вдосконалення національної системи підготовки в області поводження з радіоактивними відходами, зняття з експлуатації і реабілітації».

8. Участь у зустрічі з директором секретаріату Енергетичного Співтовариства Янеза Копача щодо стану виконання Україною своїх зобов’язань в Енергетичному Співтоваристві.

З повною версією Звіту можна ознайомитися на сайті komekolog.rada.gov.ua