«...Вимагаємо негайно скасувати ухвалу НКРЕ (НКРЕКП. — Ред.) про так звану «абонплату за транспортування газу» як таку, що є грабіжницькою та здирницькою,.. оскільки вона є не чим іншим, як спробою висмоктати додаткові гроші з народу крадіям до кишені й не ґрунтується на жодних економічних розрахунках! Ми самі власним коштом прокладали собі газ у хати і вже заплатили десятки тисяч гривень за ці підключення! Згадана ухвала — це нахабний та цинічний грабунок народу!..»

Наведені рядки взято з електронної петиції № 22/083148-еп, оприлюдненої та зареєстрованої на офіційному інтернет-представництві глави держави 20 січня нинішнього року з вимогою скасувати ухвалену НКРЕКП так звану «абонплату за транспортування газу». Хоча до закінчення терміну голосування залишився 81 день, звернення на момент написання цих рядків уже набрало понад 33 тисячі голосів. А для розгляду петиції досить протягом трьох місяців назбирати 25 тисяч голосів!

Тим часом українцям починаючи з січня вже надходять нові, розділені надвоє, рахунки. Один — за фактично спожитий газ, інший — за його транспортування. Кажуть, що вартість цієї доставки вираховують для кожного споживача окремо. Оплачувати послуги, певна річ, слід щомісяця до 20 числа. А от за кожен день протермінування співвітчизникам обіцяють штраф.

Тут зробимо паузу і скажемо, що НКРЕКП, звісно, турбуючись виключно за споживача, а не за монополіста-олігарха, не довго думаючи, вирішила, що обраховувати слід так: фактично спожитий за останній рік обсяг газу потрібно розділити на 12 місяців і помножити на спеціальний тариф за доставку.

От тільки якби хтось пояснив, а з якого це доброго дива НКРЕКП вирішила рахувати за показниками минулого року? Їм, мабуть, так зручніше! Чому не за фактичними показниками лічильника? Чому розрахунковим періодом за спожитий газ вважається попередній місяць, а за його транспортування — минулий рік? Хоча можна зрозуміти: гроші потрібні вже і бажано побільше, а не потім, колись. От і розсилають рахунки, де чорним по білому: «послуги розподілу газу... січень — 55,49, лютий — 55,49, разом —110,98...». У кожного абонента, звісно, цифри свої, але, бачите, одразу за два місяці! Зручно, правда? Щоб ви не сумнівалися, в лютому буде «лютий, березень», далі — «березень, квітень»... Хто там вникатиме? Платитимемо, як миленькі...

А те, що рік на рік не припадає, то їх не обходить? І те, що минулого року ваше споживання, можливо, було в рази більше, ніж буде цьогоріч, — байдуже? Відчули різницю? Можливо, колись перерахують, якщо дуже попросимо. Хоча де ви чули, щоб комусь, з доброго дива, перерахували й повернули? Тобто, фактично, нам пропонують заднім числом оплатити транспортування за минулий сезон...

Тепер про тариф. У кожному регіоні, кажуть, він різний. Але годі шукати якесь його економічне обґрунтування. За словами експертів, ціни у всіх областях України відрізняються і залежать від протяжності мереж. Розмір тарифу коливається від 28 копійок у Києві, до 2 гривень на Львівщині.

За кожен день протермінування нараховуватимуть пеню. А якщо ігнорувати нові рахунки, обіцяють відрізати від труби. Навіть якщо газ не використовується чи власники відсутні вдома, за доставку газу доведеться платити.

Оскільки він поставляється до оселі й обслуговуються мережі.

У людей, що мають лише газову плиту, вартість доставки може бути менша за комісію, що бере банк. Тому їм радять платити одразу на кілька місяців наперед. Газовики, звісно, переконують, що хоча платежі й роз’єднали, українці не переплачуватимуть.

Виходить, хоча тариф на газ знизився, ми цього не відчули, адже додалися рахунки за транспортування, яке після відокремлення одразу підскочило в ціні. До речі, не розслабляймося, наступне його подорожчання заплановано на перше липня нинішнього року.

На цьому — три крапки! І надія, що тепер аварійні газові бригади на виклики до споживачів приїздитимуть з повним бойовим комплектом запчастин: кранів, прокладок, перехідників, шлангів, а не так, як нині: із жмутком клоччя сумнівної якості, вічними скаргами на недокомплект і з вимогою-списком розхідників, які споживач мусить купити для усунення аварії...

Ну і верх дурості на закінчення. Кажуть, газівники радять: якщо ви маєте намір тривалий час не користуватися газом, напишіть заяву про від’єднання від мережі. А ми ж добре знаємо, що від’єднання і приєднання коштує чималих грошей. Знущаються?

Коментар енергетичного експерта Ігоря Черкашина:

«...Газові контори повинні були взяти до розрахунку бази фактичного використання газу споживачем за так званий газовий рік, тобто з 1 жовтня 2018-го по 30 вересня 2019 року. Фактично, тільки те, що показують і фіксують лічильники. Але облгази з маніакальною жадібністю за базовий обсяг споживання взяли дані з урахуванням додавання так званих коефіцієнтів приведення до стандартних умов, або, як їх в народі називають, «морозних» коефіцієнтів.

Як результат, обсяг зростає на 100 кубічних метрів за показання лічильника 1600 кубів. Це приблизно сто гривень плати за розподіл додатково з домогосподарства на рік. А в масштабах країни це 50—60 мільйонів гривень до тарифу за розподіл... Комусь не вистачає на віденську каву? До речі, початок «газового року» дивним чином збігся з початком акції облгазів з нарахування цих коефіцієнтів наприкінці 2018 року... Збіг? Не думаю...».

Мал. Віктора СКАЧКОВА.