Про це повідомив очільник ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус. При цьому він зауважив: запровадження надзвичайного стану пов’язано з тим, що відбувається за межами Китаю, а не всередині. «Ми найбільше занепокоєні тим, що вірус може потрапити в країни зі слабкою системою охорони здоров’я», — сказав Гебреєсус. Водночас глава ВООЗ наголосив: в організації не сумніваються, що Китай зупинить розповсюдження нового вірусу 2019-nCoV. 

Станом на вчора від нього померло 213 осіб, 9692 — заражено.

Говорячи про масштаби поширення нового вірусу, експерти проводять паралелі з епідемією 2003 року. Тоді від вірусу SARS, який теж прийшов з Китаю, померло 813 людей. 

«Уханський вірус має 70% схожості з SARS, входить з ним до однієї лінії вірусів, але все ж відрізняється достатньо, щоб вважати його новим. SARS означає «тяжкий гострий респіраторний синдром», може швидко поширюватись та має високу летальність. Передається повітряно-крапельним шляхом або через тварин (причому, викликаючи в них набагато сильніші хвороби, ніж у людей)», — розказала «Голосу України» лікар-інфекціоніст Олександрівської клінічної лікарні м. Києва Людмила Мінова.

У світі він відомий як «атипова пневмонія» і розпочався у КНР, у провінції Фошань, ще в 2002 році з «нульового пацієнта» — фермера. Однак влада країни вирішила не інформувати ВООЗ про початок поширення нового вірусу. Так тривало до лютого 2003-го. Відсутність відкритості призвела до затримок в боротьбі з епідемією, через що уряд КНР  піддали різкій критиці з боку міжнародного співтовариства. Пекіну довелося неодноразово офіційно вибачитися за повільність і невжиття заходів щодо боротьби з епідемією SARS.

На відміну від 2003 року, зараз ВООЗ та країни краще підготовлені до боротьби з коронавірусом. Відомі терапевтичні варіанти лікування хворих, покращені санітарні протоколи. Все це має допомогти стримати 2019-nCoV. До того ж, на відміну від грипу, коронавіруси не мають потенціалу створювати пандемію, упевнені експерти-вірусологи. Навчені гірким досвідом, цього разу китайські вчені діють дуже оперативно. Менш ніж за два тижні вони розшифрували геном вірусу і оприлюднили цю інформацію у відкритому доступі. 

ВООЗ позитивно оцінила зусилля Китаю. «Від самого початку цього спалаху Китай негайно виявив патоген за рекордний час, і ми, і міжнародне співтовариство високо це цінуємо», — заявив Тедрос Аданом Гебреєсус.

А тим часом важливо розуміти, що новим коронавірусом неможливо заразитися від поштових посилок чи екзотичних фруктів з Китаю. Таке середовище не підходить для тривалого виживання вірусу під час транспортування. Не треба вірити розміщеним в Інтернеті повідомленням про вакцини, які начебто запобігають новому вірусу. Їх ще немає. Профілактика від коронавірусу аналогічна тій, що застосовується при звичайному грипі. Треба дотримуватися загальних рекомендацій: часто мити руки з милом, уникати тісного контакту з тими, у кого наявні симптоми респіраторних захворювань, термічно обробляти м’ясо та рибу, ретельно мити фрукти та овочі.