Власне, спадна тенденція простежувалася практично в усі роки незалежності. Проте Держстат саме за підсумками 2019-го вперше зафіксував: обсяги надоєного за рік в масштабах країни «не дотягнули» до 10 мільйонів тонн. За офіційними цифрами, ця позначка спустилася на 3,7 % — до 9,69 млн тонн.

Якщо вдаватися в причини, вони лежать на поверхні. Як свідчить інформація того самого Держстату, торік поголів’я корів у країні скоротилося на 5% — до 1 млн 823 тисяч. Зокрема, в сільгосппідприємствах — на 6,4%, до 438 тисяч.

Найактивніше позбувалися корів сільгосппідприємства Луганської та Чернівецької областей, де зниження сягнуло майже 19%, у Запорізькій поголів’я зменшилося на 16,9%, Рівненській — на 16,1%, Одеській — на 12,5%, Дніпропетровській — на 11,3%. Проте фактичні втрати були найбільшими на Полтавщині — мінус 5 тис. корів. На Чернігівщині за підсумками року недорахувалися 3 тис. голів, на Сумщині — 2,9 тис., на Рівненщині — 2,2 тис., а на Вінниччині та Житомирщині — по 2 тис. голів.

Деякі агроструктури, зазначають в Асоціації виробників молока, або повністю закрили молочний напрямок бізнесу, або максимально скоротили поголів’я низькопродуктивної худоби. Значна кількість власників ферм заморозили інвестиційні інфраструктурні проекти. А окремі взагалі розглядають питання закриття такого бізнесу.

Серед причин згубної тенденції фахівці називають неприйнятні для виробників молока умови запуску ринку землі. Також підрізають підвалини галузі загрози можливого згортання програм державної підтримки. Адже торік на найвищому рівні тваринників закликали реконструювати ферми і обіцяли з бюджету компенсувати половину витрачених коштів. Але чимало з тих, хто повірив і відбудував господарські приміщення та подав відповідні документи на відшкодування, грошей у повному обсязі так і не отримав. При тому, що люди під цю справу часто брали кредити — і їх треба гасити.

Тим часом, у господарствах населення корів, за даними Держстату, втричі більше, ніж на фермах — 1 млн 385 тис. Хоча й «домашня» череда за рік поріділа на 66,5 тис. (4,6%). І цей процес лише посилюватиметься, адже дедалі більше людей старшого віку відмовляються від утримання худоби. Саме в цьому секторі статистика зафіксувала наймасштабніше зниження надоїв (хоча і сільгосппідприємства в цілому скоротили виробництво молока). У господарствах населення падіння становило 4,6%, а це — 339 тис. тонн. Найбільше на Київщині — на 14,5%, на Вінниччині та Запоріжжі — на 9,7%, на Миколаївщині — 9,6%, на Чернігівщині — 9,1%, на Черкащині — 8,6%, на Волині — 8,3%.

Як наголошують експерти, нині увага виробників молока прикута до законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення і у разі його прийняття без врахування інтересів фермерів, найімовірніше, спостерігатимемо продовження скорочення дійного поголів’я.

Підготував Валерій ДРУЖЕНКО.

Фото автора.