Про «хотілки» Регіональної газової компанії

Не збираємося відкривати вам таємницю за сімома печатями. Про проблему, котра віднедавна існує у сфері газопостачання та розподілу, не знають хіба що малі діти! Її хоч і не замовчують, але і не поспішають розв’язати.

Один раз і назавжди. Хоча знають достеменно, що сама собою вона не розсмокчеться. Йдеться про одну з «хотілок» Регіональної газової компанії (РГК).

Нагадаємо. Донедавна облгази та облгаззбути, що у складі компанії, постачали нам газ — і горя не знали. У листопаді ж 2018-го раптом у рахунках побутових споживачів почали виставляти додаткову суму: так званий коефіцієнт приведення об’єму газу до стандартних умов.

Дехто зопалу заходився платити. Інші вирішили зачекати роз’яснень та вказівок. Тим часом борги у побутових споживачів, які не платять, сягнули вже кількох тисяч гривень! Більшість експертів сходяться на думці, що нарахування незаконні, адже витрати на приведення до стандартних умов уже закладено у тариф на розподіл природного газу для населення і не стосуються побутових споживачів.

Далі — більше. Фахівці НАК «Нафтогаз України» порадили не тільки не платити, а й звертатися зі скаргами до НКРЕКП, Держпродспоживслужби, з претензіями до облгазів та облгаззбутів, з заявами до прокуратури, позовами до суду. Завдяки масштабному суспільному протесту навесні минулого року були організовані перевірки облгазів та облгаззбутів Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Підключилися Держпродспоживслужба, прокуратура. За результатами перевірок накладені штрафи та навіть відкриті судові провадження.

Перевірки та суди

Під час перевірок було виявлено порушення щодо застосування коефіцієнтів приведення до стандартних умов у більшості з облгазів групи РГК, тож за їх результатами НКРЕКП призначила їм відповідні штрафи, а також зобов’язала скасувати додаткові неправомірні нарахування.

Антимонопольний комітет України теж сказав своє вагоме слово.

У грудні минулого року на порталі АМКУ з’явилася інформація про те, що Антимонопольний комітет України прийняв рішення у 16 справах про порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем.

Комітет встановив, що «...групи (до кожної входять облгаз(и) та облгаззбут) «Київоблгаз», «Вінницягаз», «Волиньгаз», «Львівгаз», «Запоріжгаз», «Харківгаз», «Хмельницькгаз», «Рівнегаз», «Сумигаз», «Чернівцігаз», «Чернігівгаз», «Закарпатгаз», «Дніпропетровськгаз», «Житомиргаз», «Миколаївгаз», «Івано-Франківськгаз», займаючи монопольне становище на ринках... розподілу та постачання природного газу побутовим споживачам... відповідних територій, при здійсненні комерційних розрахунків донараховували об’єми використаного побутовими споживачами природного газу понад обсяги, визначені лічильниками, тобто зловживали своїм монопольним... становищем на зазначеному ринку... Дії зазначених компаній призвели до ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку. За вказані порушення Антимонопольним комітетом накладено... штрафи... Загальний розмір...: 278 млн грн...»

Додамо, що Антимонопольний комітет України зобов’язав відповідачів: припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції; усунути наслідки порушення законодавства про захист економічної конкуренції шляхом здійснення перерахунку побутовим споживачам щодо визначення фактичного об’єму споживання (розподілу) природного газу... на підставі даних лічильника природного газу починаючи з жовтня 2018 року...

Думаєте, оператори ГРМ кинулися виконувати суворі приписи? Де там! Вони заходилися оскаржувати рішення регулятора та АМКУ в судах.

І хоч НКРЕКП та деякі високі урядовці свого часу запевняли, що ситуацію врегулюють, а справедливість відновлять, рахунки побутовим споживачам приходять із коефіцієнтами, а на суму заборгованості, як ми вже казали, нараховуються штрафні санкції. Облгази погрожують відключеннями, а тим часом опалювальний сезон у розпалі!

Споживач — заручник ситуації?

Сьогодні, на жаль, споживач став заручником ситуації, адже НКРЕКП борсається у судових суперечках з облгазами. Облгази та облгаззбути на своїх порталах для споживачів посилаються на те, що для приведення об’єму газу до стандартних умов застосовується «...спеціальна методика, яка затверджена наказом Міністерства палива та енергетики № 166 від 26.02.2004 р...».

НКРЕКП укотре вже наголошує, що облгази застосовують температурні коефіцієнти коригування показів лічильників природного газу побутовим споживачам неправомірно.

Цитуємо. «...Оператори газорозподільних систем не мають права приводити об’єми спожитого природного газу побутовими споживачами до стандартних умов для здійснення комерційних розрахунків... Використання операторами ГРМ Методики приведення об’єму природного газу до стандартних умов... затвердженої наказом Мінпаливенерго від 26.02.2004 № 116 (методика № 116), відносно побутових споживачів є неправомірним.

Так, Глава 1 «Загальні положення» та Глава 2 «Галузь використання» методики № 116 визначають, що розрахунки об’єму газу, приведеного до стандартних умов, здійснюються з урахуванням коефіцієнтів коригування показів лічильників, визначених у цій методиці. Такі розрахунки виконуються споживачами газу самостійно. Дія цієї методики поширюється на суб’єкти господарювання, які у господарсько-виробничій діяльності для вимірювання об’єму спожитого газу використовують лічильники, крім випадків використання газу за показами лічильників громадянами-підприємцями для власних потреб.

Оскільки побутові споживачі не є суб’єктами господарювання та громадянами-підприємцями, норми методики № 116, зокрема величини коефіцієнтів, не можуть бути застосовані операторами ГРМ щодо побутових споживачів при розрахунках фактично використаних об’ємів природного газу...»

Замість епілогу

На цьому можна було б поставити крапку. Але жевріє надія, що, можливо, десь там — нагорі — у високих урядових кабінетах, а може, у профільних комітетах Верховної Ради України, а чи у парламентських кулуарах, хтось небайдужий перейметься проблемою і зважиться на державницьке рішення, яке поставить крапку у справі, що у масштабах країни ламаного гроша не варта.

Суди зітхнуть із полегкістю, НКРЕКП та АМКУ займуться справжніми нагальними й невідкладними державними справами, оператори ГРМ постачатимуть і розподілятимуть газ, а щасливі споживачі насолоджуватимуться хоч і недешевим, але таким бажаним теплом.

Давайте спробуємо!

Фото з відкритих джерел.