На початку церемонії зустрічі, проходячи повз службовців Президентського полку під Маріїнським палацом, Р. Ердоган звернувся до них зі словами: «Слава Україні!», отримавши у відповідь: «Героям слава!». Президенти заслухали гімни Туреччини та України, представили один одному офіційні делегації обох країн (до слова, серед української був лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв), після чого відбулася зустріч глав держав у форматі віч-на-віч. Замість запланованих майже двох годин В. Зеленський та Р. Ердоган проспілкувалися більше трьох, а також взяли участь у восьмому засіданні Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною. За підсумками засідання Стратегічної ради було підписано низку двосторонніх документів.

Глави держав також взяли участь у роботі Українсько-турецького бізнес-форуму.

Напередодні посол України в Туреччині Андрій Сибіга розповів, що в ньому зголосилися взяти участь понад 400 бізнесменів із Туреччини — це свідчить про величезний інтерес до українського ринку. За його словами, турецьку сторону цікавить, зокрема, зелена енергетика, агросфера, участь у будівництві великих інфраструктурних об’єктів. «Етап розмов про двосторонній економічний потенціал взаємодії, ознайомлення з можливостями сторін минув. Настав час активних дій. Турецький бізнес чітко розуміє, що Україна — це правильне місце для розвитку бізнесу, — підсумував дипломат в інтерв’ю Укрінформу.

Голова групи дружби Туреччини й України Великих національних зборів (парламенту), депутат від Партії справедливості та розвитку Йилдирим Тугрул Тюркеш погоджується, що економічна складова візиту цього разу дуже важлива. «4 млрд доларів товарообігу (між Україною та Туреччиною. — Ред.) — це ніщо. Ми повинні збільшити його та сприяти бізнесу, співпраця має бути більш інтенсивною. Це номер один», — зазначив Йилдирим Тугрул Тюркеш, слова якого цитує Укрінформ.

На момент верстки номера переговори на найвищому рівні ще тривали. Про подробиці візиту Реджепа Таїпа Ердогана в Україну читайте в наступному номері.

Фото president.gov.ua