Переяслав. Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини.  

І в похмурий зимовий сезон багатьом любителям подорожей за краєвидами і новими знаннями є де отримати справжнє задоволення. Тож куди поїхати з родиною, з друзями або з коханим — обирати вам, і на сто відсотків —  не нудьгуватимете.

Такої кількості музеїв, як у Переяславі, немає в жодному українському місті,  щоправда, за винятком столиці. Та й тут старовинний райцентр випереджає Київ. Мешканці Переяслава жартують, мовляв, у них десь на кожну тисячу населення — по музею (а всього їх майже 30). Об’єднані вони в Національний історико-етнографічний заповідник.

Дещо з історії

Напевно, кожне місто пишалося б такою героїчною версією виникнення свого імені, як Переяслав. Якщо вірити легенді, то саме в цій місцині руське військо отримало перемогу над печенігами. Сталося це після того, як невідомий київський кожум’яка здолав печенізького богатиря. Новоспечений герой начебто перейняв славу подоланого воїна. Ймовірно, саме тому місто почали іменувати Переяслав (тобто той, хто перейняв славу). Хоча існують й інші версії.

Пізніше для захисту від кочових племен тут побудував твердиню князь Володимир Свято-славович. У деяких джерелах, можна зустріти інформацію, що в Переяславі якийсь час була розміщена резиденція митрополита, поки її не перенесли до новозбудованої Софії Київської. До речі, ця версія справді має право на існування, враховуючи, що навіть населення древнього міста на ті часи було в рази більше столичного, а з 1585 року йому було надано Магдебурзьке право.

Під час національно-визвольного повстання, очолюваного Богданом Хмельницьким, Переяслав виступав своєрідним містом-дипломатом. Зі своїми місіями сюди приїздили польські, турецькі, татарські посли. Не можна не згадати ще про одну доленосну подію для України, яка незмінно асоціюється з назвою міста. Йдеться про Переяславську раду, наслідком якої було підписання гетьманом Хмельницьким сумнозвісного договору з Московською державою. На жаль, ця держава так і не виконала умови підписання договору. В зв’язку з іменем гетьмана місто й почало називатися Переяславом-Хмельницьким.

Варто згадати, що тут народилися етнограф П. Чубинський — автор Гімну України, відомий єврейський письменник Шолом-Алейхем, архітектор В. Заболотний. Написав свій славнозвісний «Заповіт» Тарас Шевченко. А також певний час жив Григорій Сковорода. Знаменитий філософ читав свої лекції у колегіумі (будівля в стилі українського бароко). Нині тут розміщено Музей Григорія Сковороди. Особливу атмосферу створюють старовинні меблі, бібліотека з тисячами стародруків і унікальний портрет філософа пензля невідомого художника. Тож не дивно, що й нині в місті витає дух творчості й таланту.

У центрі Переяслава розташований оригінальний Музей кобзарського мистецтва — справжній рай для поціновувачів народної творчості. Тут зберігаються 370 експонатів, унікальні музичні інструменти, що належали знаним кобзарям. Вам гарантована цікава екскурсія від фанатично залюблених у свою справу працівників музею. 

А ще шанувальників національної екзотики, безперечно, зацікавлять музеї історії бджільництва, українського рушника, народних обрядів, вирощування й випічки хліба, історичного транспорту, лікарських рослин, історії пошти і ще, й ще чимало цікавого на будь-який смак. Більшість із них знаходиться на території популярного Музею народної архітектури й побуту, який дарує своїм відвідувачам унікальну можливість повернутися в минуле і на власні очі побачити, який вигляд мало справжнє українське село. Адже всередині багатьох хат вдалося зберегти первісну обстановку. 

Саме на території заповідника міститься найстаріша будівля Переяслава — дерев’яна козацька церква із с. Острійки, яку вчені датують 1606 роком, хоча вона зазнавала перебудов.

Святі місця

Звісно, музеї далеко не єдина особливість Переяслава. Однією з найяскравіших архітектурних перлин міста можна назвати Вознесенський собор, збудований на кошти Івана Мазепи. Подейкують, що на зведення собору гетьман виділив на той час астрономічну суму — 300 тисяч золотих монет. А на Пересопницькому Євангелії, яке Мазепа подарував єпископу Переяславському, і зараз складають присягу президенти України.

Цікавими міфами й легендами оповита розміщена в передмісті Борисоглібська церква. А найдревнішою будівлею в самому місті є Михайлівська церква, яка свого часу слугувала усипальнею для місцевих князів. Побачити фрагмент старовинної споруди можна в павільйоні, присвяченому архітектурі Переяслава періоду Київської Русі.

Варто оглянути також Успенську та Троїцьку церкви, будівлю єврейської синагоги.

Як бачите, цікавинкам Переяслава немає меж. Та й узагалі тут хочеться просто гуляти, поволі, насолоджуючись тихими вуличками, чистим повітрям і блиском церковних бань одного з найдревніших міст країни, міста-музею.

Фото з відкритих джерел.