Під час об’їзду прилеглої до природного резервату території, біля села Богданівка Каховського району, вони виявили цілу плантацію, на якій ще з осені залишилася добірна морква. «Вигулькнула» вона із землі тільки після того, як власники передискували ріллю, і прикро вразила очевидців.

— У грудні-січні на Херсонщині морозів не було, тож морква спокійно долежала до лютого і не згнила. Всі коренеплоди були великі й цілісінькі — як то кажуть, один в один. Під кінець зими снігопад їх зіпсував, і дуже шкода: адже пропало не менш як двадцять тонн корисних овочів. Бачити таке дуже боляче — наче ножем по серцю, — скрушно зітхає директор заповідника Асканія-Нова Віктор Гавриленко. — Якби власник поля, котрий не зумів продати врожай, просто зголосився подарувати його нам без жодних умов, працівники заповідника власноруч би його зібрали. Адже моркву ми використовуємо як вітамінізовану добавку до кормів для пернатих, зебр, антилоп та буйволів — вони її дуже полюбляють.

Врожай, що гине в полі через те, що селяни не знайшли для нього ринок збуту, останнім часом став звичною картиною для мешканців Херсонщини. Під кінець літа й восени тут не рідкість купи помідорів, зогнилих на узбіччі, або ж дині чи кавуни, що розкладаються просто на баштанах. 

Співробітники заповідника Асканія-Нова на майбутнє закликають земляків: маєте надлишок вирощеного збіжжя чи овочів і не хочете, аби він марно пропадав, зателефонуйте до заповідника. І там із вдячністю приймуть такий подарунок, аби в період зимової скрути було що покласти у годівниці рідкісним тваринам.

Херсонська область.