Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

«Cприятливу ситуацію на валютному ринку протягом майже всього минулого року визначали стабільно високі обсяги надходжень від трудових мігрантів (майже 12 млрд дол.)», — йдеться в повідомленні Нацбанку.

Минулорічні обсяги грошових переказів дали змогу навіть істотно зменшити курс іноземних валют. Так, у грудні курс долара опустився до 23,2 гривні, що на 5 гривень менше порівняно з початком минулого року.

Водночас уже на початок поточного року курс валют підвищився. Девальвацію гривні в Нацбанку пояснюють попитом на валюту серед імпортерів і низьким об’ємом продажів валюти експортерами через отримання бюджетного відшкодування ПДВ.

Нагадаємо, що з 8,74 млрд дол., які трудові мігранти переказали в Україну за три квартали минулого року, майже 3 мільярди становили перекази з Польщі.

Є надія, що після сезонного перепочинку, викликаного, зокрема, й новорічними святами та канікулами, надходження з-за кордону активізуються.

Далі про продуктовий кошик українця — скільки коштує борщовий набір, м’ясо, хліб. Експерти прогнозують підвищення цін на низку продуктів. Дещо вже подорожчало. Наприклад, гречка зросла в ціні на 70%, додавши понад 11 гривень за кілограм.

Експерти пояснюють це зниженням пропозиції на ринку зерна гречки, урожай якої був незначним. Зате рис і борошно протягом минулого року подешевшали на 3,9% і 1,1% відповідно.

Хліб помалу, але подорожчав. Вироби з пшеничного борошна 1-го сорту зросли в ціні на 12,0%, з житньо-пшеничного — на 13,6. Тобто буханець додав в ціні майже 2,5 гривні. Макаронні вироби подорожчали на 5,6 відсотків.
Картопля несподівано опинилася серед лідерів! За минулий рік подорожчала на майже 70%, або на понад п’ять з половиною гривні на кожному кілограмі.

А от ціни на інші складові борщового набору минулоріч продемонстрували високі темпи зниження: капуста подешевшала на 31,6% (на 2,80 грн на кілограмі), морква — на 46,4% (на 5,55 грн), цибуля — на 46,7% (на 7,86 грн), буряки — на 40,4% (на 4,42 грн на кілограмі). М’ясні продукти останнім часом зростають в ціні помірно. Так, свинина, яловичина і птиця подорожчали в межах 3-ох відсотків.

Експерти констатують: наші ціни вже наздогнали європейські, що аж ніяк не сприяє підвищенню купівельної спроможності населення, навіть на тлі символічного підвищення зарплат і пенсій.

Ось думка Олега Пендзина, експерта Економічного дискусійного клубу: «...ми вже перебуваємо на піку європейських цін на продукти, а подекуди й значно обійшли їх. Це відбувається через те, що в Європі ПДВ — 5%, а у нас — 20. Сьогодні Україну можна назвати країною збуту імпортного товару. За останній місяць великого стрибка цін не було завдяки святам... точніше, внаслідок післясвяткового затишшя покупців стало менше... багато завезли товару перед новим роком, розраховуючи на ажіотаж, якого не було. У середньому ціни більш-менш прийнятні, помітного зниження очікувати не доводиться, а от подорожчання — навесні... багато реалізаторів притримують товар, очікуючи підвищення його вартості, а це додаткові витрати, які вони захочуть повернути...».

Додамо, що не тільки повернути, а й заробити на цьому. І все це, звісно ж, ляже на плечі багатостраждального українського покупця.

Підсумовував Віктор БОНДАР.