На знімку: народний депутат України Михайло Лаба (крайній праворуч) з учасниками групи, яка ознайомлювалася з перебігом реставрації дерев’яної церкви Святого духа, збудованій у ХVІІІ столітті.

Нині тривають роботи зі збереження цього шедевру верховинської дерев’яної сакральної архітектури. З тим, як оновлюють пам’ятку, ознайомилися народний депутат України Михайло Лаба, заступниця голови ОДА Ольга Травіна, керівники району, начальники деяких обласних структур.

Доктор мистецтвознавства Михайло Приймич докладно розповів про цей справжній шедевр, який зберігся на Верховині до наших днів, наголосивши: «Та-кі серйозні реставраційні роботи, що відповідають усім вимогам, проводять тут уперше з 1974 року».

— Після завершення всіх робіт постане унікальний комплекс будівель: дзвіниця ХІХ століття, церква кінця XVIII, іконостас. Також планується перенести сюди хату і зробити в ній музей Гукливського літопису (є карта 1794 року села Гукливого, літопис, низка старовинних документів). Доповнить картину збережений автентичний пейзаж довкола церкви, і ми отримаємо унікальне середовище, яке презентуватиме Верховину кінця ХVІІІ століття, — наводить далі слова Михайла Приймича прес-служба облдержадміністрації.

А начальник обласного відділу охорони культурної спадщини Томаш Сопко додав, що ці роботи у 2017 році профінансовано на 229 тисяч гривень, у 2018-му — 890 тисяч гривень, торік — 550 тисяч гривень (на дзвіницю).

За словами народного депутата України Михайла Лаби, до виборчого округу якого входить і гірський Воловецький район, для можливого залучення додаткових коштів (грантів) на об’єкт повинні бути оформлені права власності з подальшим внесенням його до ЄДР та оформленням акта на землю.

Облдержадміністрація, у свою чергу, звернулася з листом до керівників району й ОТГ. «Вони визначать два-три об’єкти, які є найбільш пріоритетними, на їхній погляд, стосовно необхідності проведення реставраційних (або консерваційних) робіт, а також збереження пам’ятки та подальшого її використання, наприклад, у туристичній сфері. До 1 червня буде зібрано аналітику з області, і ОДА разом з облрадою визначать, роботи на яких об’єктах будуть профінансовані», — зазначила заступниця голови ОДА Ольга Травіна. І наголосила, що на цій території мала б бути облаштована відповідна інфраструктура для зручності туристів.

Народний депутат України Михайло Лаба вважає, що завершення відновлювальних робіт і все, пов’язане з цим видатним пам’ятником сакральної архітектури краю, має стати спільною турботою і місцевої, і обласної влади. А сам обранець сприятиме, щоб у селі Гукливому нарешті постав унікальний комплекс зі старовинними спорудами. Бо таких місць небагато не лише на Закарпатті, а й в Україні. «Маємо оберігати і примножувати створене предками, — каже М. Лаба. — І показувати його нашим туристам і мандрівникам з Європи, яких щороку більшає. Карпати ваблять не тільки своєю дивовижною природою, а й духовним надбанням краян».

Ужгород.

Фото надано прес-службою ОДА.