Дев’ятнадцять гобеленів відомої художниці Ольги Пілюгіної, виконаних у давній техніці двостороннього гладкого ручного ткання натуральними вовняними нитками, представлено на її персональній виставці, що відкрилася у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва. Серед них і ті, що були визнані переможцями на всеукраїнських виставках-конкурсах «Кращий твір року» у 2014—2019 роках, і ті, що експонуються вперше, як гобелен «До тебе лину я».

Роботи Ольги Пілюгіної (на знімку) зі знаменитої на весь світ своїми килимами і вишивкою Решетилівки, що на Полтавщині, — це не просто високе мистецтво, бездоганне ткацтво, власний стиль, що увібрав у себе тисячолітні народні традиції, енергію рідної землі й виплеканий її батьками, відомими художниками, заслуженими майстрами народної творчості, лауреатами багатьох мистецьких премій Євгеном та Ларисою, а й твори-роздуми. Роздуми про історію краю і славне козацьке минуле, про духовність, моральність, любов.

В Ольги Пілюгіної що не килим — то казка, поема, справжній роман, у якому розповідається про те, звідки ми родом, якого кореня, які ми, яким буде наше майбутнє. Художниця, створюючи композиції й орнаменти, наче бачить крізь віки. На її килимах оживають вершники-козаки, вже цієї миті готові до бою за своє, за землю і волю, славні гетьмани, легендарна полтавка Маруся Чураївна, прекрасна, горда і щаслива долею своїх пісень «За світ встали козаченьки», «Котилися вози з гори», «Ой, не ходи, Грицю», які земляки співають цілі століття, від самої Хмельниччини.

Вражає поетичне оспівування мисткинею історії, природи і людини. На килимах — справжній український рай — тут і дивовижне дерево життя, один із сакральних символів нашого народу, і полтавське село, де працюють толокою, а Різдво й Великдень святкують родинами, із сусідами, і неповторний світ квітів і птаства.

Представлені гобелени «Гетьманський», «Козацький», «Зоряний», «Великодній спів», «Квітуча родина», «Добробут» й інші — це лише частина творчого доробку мисткині, наголошувала під час відкриття експозиції куратор виставки, завідувачка науково-експозиційного відділу музею Ольга Новодережкіна. Ольга Пілюгіна — авторка понад ста килимів. Найвідоміша її робота — гобелен «Коляда» — тиражується в журналах, на листівках, банерах.

Свій перший килим вона виткала в одинадцять років, а малювати, створювати орнаменти почала ще раніше, змалечку спостерігаючи за роботою свого батька Євгена Івановича, який виховав шість тисяч (!) молодих майстрів образотворчого мистецтва.

Гобелени Ольги Пілюгіної прикрашають Посольство України у Болгарії, зберігаються у Дніпропетровському історичному музеї імені Дмитра Яворницького, Полтавському художньому музеї імені Миколи Ярошенка, у приватних колекціях у багатьох країнах. Сама мисткиня внесена до Національного реєстру нематеріальної культурної спадщини України як носій елемента «Традиція рослинного килимарства селища Решетилівка Решетилівського району Полтавської області», який готується до внесення до репрезентативного списку елементів НКС ЮНЕСКО.

Нині художниця поєднує викладацьку роботу у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на кафедрі образотворчого і прикладного мистецтва з дослідженням, вивченням і популяризацією українських орнаментів, традицій килимарства Полтавщини, відомого з VIII століття, працює над книгою.

— Решетилівка — це священне місце на мапі України, де народилися, виросли, творили і творять видатні майстри, — зазначив художник, лауреат Шевченківської премії Володимир Прядка. — За останні десятиліття відбулася катастрофічна руйнація народних промислів, зникли їхні відомі осередки на Львівщині, Житомирщині, в інших областях, де колись працювали цілі підприємства, їх продукція продавалася за кордоном, і які заробляли для держави долари. А ось у Решетилівці народні промисли збереглися і розвиваються завдяки таким династіям, як родина Пілюгіних, їхньому неймовірному таланту.

Виставка, що експонується у рамках музейного проекту «Полтавщина. Декоративне мистецтво: новації і традиції», триватиме до 1 березня.

14 травня у Києві відкриється нова виставка творів полтавських майстрів.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.