Про це повідомив заступник міністра освіти і науки України Єгор Стадний на зустрічі зі студентами та викладачами Херсонського державного університету. У своєму виступі він зазначив, що йдеться про суму у 120 млн дол., та висловив сподівання, що кредитну угоду підпишуть не пізніше наступного року.

Окрім того, на поточний рік українським університетам з державної скарбниці асигнували 400 млн грн саме як базове фінансування наукових досліджень. Зважаючи на кількість закладів, сума не є такою вже значною. Але згадавши, що минулими роками на цю важливу статтю наші університети не отримували нічого, і їй можна порадіти. «Гроші підуть насамперед на закупівлю обладнання для лабораторій», — наголосив Єгор Стадний.

Утім, будівничому «нової освітньої реальності» нагадали й про необхідність тих змін, які не потребують великих траншів з бюджету чи іноземних кредитів. Один з науковців обурювався: «Я зараз керую кількома міжнародними проектами спільно з науковцями Швеції та Чехії, країн Балтії. І зіткнувся з проблемою: за кожним таким проектом Міносвіти вимагає звітність за одинадцятьма пунктами. Навіть акт інвентаризації використаного майна вимагають. Зайва бюрократія краде час, який можна було б використати на просування науки». Єгор Стадний у відповідь повідомив: на базі МОНУ створено робочу групу саме для дерегуляції таких от проектів. Хоча безкінечна «паперова творчості» зникне, лише коли запрацює й стане доступним електронний банк даних.

Ректор ХДУ, професор Олександр Співаковський принагідно додав: у рамках освітньої реформи доцільно внести низку змін у пакет законів про освіту, аби «розв’язати вишам руки» у плані встановлення індивідуальних надбавок та доплат за конкретні досягнення в науці, а не за принципом «зрівнялівки». 

Херсон.