Протестувальники тримали в руках плакати «Голодний шахтар — сором України», «Віддайте наші зароблені гроші», «Не дамо знищити вугільну галузь Донеччини» (на знімку).

Як зазначалося на мітингу, працівникам ШУ «Південнодонбаське № 1» уже майже три місяці не виплачують зароблені гроші. Втім, найгострішим питанням, що спонукало гірників приїхати в Краматорськ, є відключення шахти від електропостачання, що заплановане на 13 лютого ЕК «Укренерговугілля».

«Маємо запобігти цьому, — наголосив представник Незалежної спілки гірників України, працівник ШУ «Південнодонбаське» № 1 Олександр Дирда. — Адже у разі знеструмлення вже через дві години буде пройдено «точку неповернення» — підземні води затоплять гірничошахтне устаткування, виробнича діяльність шахтоуправління припиниться без можливості її відновлення. Більше того, підземні води почнуть перетікати на суміжну діючу шахту ім. М. С. Сургая, створюючи загрозу її затоплення».

Нині шахта має борг перед постачальником електроенергії майже 32 млн грн, але ДП «Держвуглепостач» і ПАТ «Центренерго» завинили за відвантажену вугільниками продукцію понад 200 млн грн.

Цього ж дня відбулася зустріч працівників ДП «ШУ «Південнодонбаське № 1» із заступником голови Донецької ОДА Денисом Клюшниковим. Учасники діалогу обговорили проблемні питання щодо функціонування підприємства, перспективи погашення заборгованості із зарплати та розрахунків за фактично відвантажене вугілля.

Як зазначалося, проблема розрахунків за відвантажене вугілля є на всіх держпідприємствах області. Зволікання з вирішенням цього питання вже тривалий час призводить до дестабілізації роботи шахт, неможливості виплачувати заробітну плату, оплачувати спожиту електроенергію, забезпечувати виробничий процес.

За словами Дениса Клюшникова, попри те, що обласна влада не має прямих важелів впливу на ситуацію у вугільній галузі, облдержадміністрація ніколи не усувалася від проблем гірників.

Посадовці ОДА запевнили представників шахтарського колективу, що обласна влада допомагатиме розв’язувати гострі проблеми, що стоять перед ШУ «Південнодонбаське» № 1, через профільне міністерство та Кабмін.

«Під час зустрічі із заступником голови облдержадміністрації нам пообіцяли найближчим часом знайти рішення, — повідомив Олександр Дирда. — Вже зараз на підприємство зайшла частина грошей для погашення боргів».

За словами активіста, гірники мають сподівання, що найближчим часом шахту підключать до електроенергії, і вони зможуть повернутися до роботи.

Фото з сайту https://vchasnoua. com.