Голова робочої групи, голова комітету Олег Бондаренко (праворуч) та перший заступник голови комітету Степан Івахів.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.     

«Поки що не розпочато розроблення проекту підтримки шацького гідрологічного балансу на водних об’єктах регіону та здійснення реконструкції відповідних гідромеліоративних споруд за рахунок коштів обласного бюджету Волині», — наголосив голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко.

Проблема порушувалась на засіданні робочої групи щодо питання обміління Шацьких озер, яке провів комітет.

Засідання відбулося за участю широкого кола зацікавлених.

Степан Івахів, як депутат з Волинської області, звернув увагу присутніх на те, що робоча група повинна дійти до певного розв’язання проблеми та сформувати бачення, які саме заходи збережуть таку перлину України, як Шацькі озера.

Представники Волинської обласної державної адміністрації доповіли про співпрацю з Інститутом водних проблем і меліорації щодо розроблення наукового обґрунтування причин обміління Шацьких озер та подальших кроків.

Члени робочої групи зі збереження Шацьких озер дійшли спільного висновку стосовно необхідності звернення до Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва з метою порушення питання транскордонного впливу на ситуацію, що склалася.

Степан Івахів наголосив, що має бути чіткою дорожня карта наших подальших дій зі збереження групи Шацьких озер, адже йдеться про унікальний не лише для України, а й для частини Європи природний комплекс, що нині потребує значної уваги влади, науки і громадськості.

Підсумовуючи результати засідання, Олег Бондаренко вкотре звернув увагу на те, що треба напрацювати комплекс дій саме для того, щоб зупинити деградацію цих унікальних природних комплексів, уникнути найгірших сценаріїв розвитку ситуації та пообіцяв членам робочої групи знову зібратися. Крім того, закликав керівництво Шацького національного природного парку звертатися до комітету з метою сприяння у прискоренні розв’язання нагальних і гострих проблем.