Заступник міністра оборони Олександр Поліщук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

За попередніми розрахунками ООН, рік воєнного конфлікту призводить до десяти років розмінування. Нині відсутність закону про протимінну діяльність гальмує процес очищення визволених територій.

Учора на своєму засіданні Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки (на знімку) рекомендував парламенту за результатами розгляду у першому читанні проекту закону про внесення змін до Закону «Про протимінну діяльність в Україні» № 2618 прийняти його за основу. 

«Нещодавно у Брюсселі ми обговорювали це питання із нашими партнерами. НАТО готове виділити мільйони доларів, аби допомогти Україні розмінувати території. У нас заміновано понад 16 тисяч квадратних кілометрів. Це більше, ніж територія Чорногорії! На жаль, новий законопроект розглянуто лише у першому читанні. Сподіваємося прийняти його вже після земельного питання», — прокоментувала ситуацію «Голосу України» голова підкомітету з державної безпеки та оборони Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук.

Члени профільного парламентського комітету розглянули також внесення змін до законів щодо соціального захисту військовослужбовців та пенсійного забезпечення. Під час обговорення виникла палка дискусія між народними обранцями та представниками уряду, які були присутні на засіданні. Пропозиція законодавців прив’язати до посадового окладу військовослужбовців розмір мінімальної заробітної плати не знайшла підтримки у Мінфіні. Урядовці скаржаться на відсутність грошей у бюджеті, на підняття у рази грошового забезпечення військовим, а також вимагають «відв’язати» військові пенсії від заробітку чинних військових, мотивуючи це тим, що Пенсійний фонд не витримає такого навантаження.

Також на засіданні заслухали інформацію керівників робочих груп, утворених у Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Більшість законопроектів, над якими нині вони працюють, планують подати на розгляд парламенту вже у березні-квітні цього року. Зокрема, законопроект щодо реформування ДК «Укроборонпром» — ще на стадії напрацювання. Про це повідомив голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат Ігор Копитін. За його словами, тези законопроекту будуть представлені на профільному комітеті найближчим часом.

Також на вчорашньому засіданні Міноборони презентувало зміни до статті 14 закону про державну таємницю. Йдеться про встановлення певного порядку, за яким відбуватиметься розсекречення договорів державного оборонного замовлення.