На знімку: Президент України Володимир Зеленський під час панелі Townhall on Ukraine у межах 56-ї Мюнхенської конференції з питань безпеки.

Фото president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів України та представників бізнесу долучитися до реалізації інфраструктурних і соціальних проектів у Донецькій та Луганській областях, які постраждали від збройного конфлікту. Про це він заявив, виступаючи 15 лютого під час Українського ланчу в Мюнхені. Зокрема, він запросив долучитися до українського фонду, що його адмініструють спільно Світовий банк, Офіс Президента та уряд України. Пріоритетами фонду є великі інфраструктурні проекти, робота з місцевим бізнесом та його доступне кредитування, турбота про найменш захищені верстви населення, подолання наслідків війни — з фокусом на молодь, жінок, дітей та ветеранів, зауважив Президент.

Війна в Україні та анексія Криму, які тривають шостий рік, не повинні стати для міжнародної спільноти звичними, заявив під час Українського ланчу Володимир Зеленський. «Про стабілізацію безпеки в Європейському регіоні можна буде говорити лише тоді, коли на Донбасі пануватиме всеосяжний мир і Україна відновить свої території в межах міжнародно визнаних кордонів», — сказав він.

Встановлення стійкого миру на Донбасі та поновлення територіальної цілісності України були головними темами виступу Володимира Зеленського на Мюнхенській конференції з питань безпеки. «Наше ключове завдання сьогодні — забезпечити неухильне виконання досягнутих у Парижі домовленостей. Україна готова й працює над цим щодня. Ми крок за кроком рухаємось на шляху до миру. Але це дорога з двостороннім рухом, і ми чекаємо кроків назустріч», — сказав він. Володимир Зеленський наголосив, що без припинення вогню на сході України та повернення окупованого Криму неможливо полагодити пошкоджену систему регіональної безпеки в Європі. Він повідомив, що нині українська сторона ініціює розведення сил і засобів на Донбасі за секторальним принципом, відповідно до якого лінія розмежування розбивається на сектори, де здійснюватиметься поступове розведення сил після верифікації СММ ОБСЄ. «Вже найближчим часом ми детально поінформуємо учасників Нормандського формату про зміст цієї ініціативи», — зазначив Володимир Зеленський. 

Також Україна ініціює створення громадської діалогової платформи «Мир Донбасу», до якої мають бути залучені й мешканці тимчасово окупованих територій, і ті, хто був змушений покинути дім через бойові дії. Окрім того, Володимир Зеленський повідомив про намір провести в жовтні 2020 року місцеві вибори на всій території України, включно з окремими районами Донбасу. Водночас він зауважив, що для цього мають бути створені безпекові та політичні умови. Він зауважив, що нині російська сторона відкрито інформує світ про видачу в тимчасово не підконтрольних частинах Донбасу 125 тисяч російських паспортів у 2019 році. За словами глави держави, проведення місцевих виборів на Донбасі неможливе без дотримання елементарних безпекових і політичних умов, дотримання Конституції України та міжнародних стандартів демократичних виборів, інформує прес-служба Президента.

Зеленський також поінформував про перспективи наступного обміну полонених. «Сьогодні представники Міжнародного комітету Червоного Хреста залучені до пошуку безвісти зниклих — їх теж, на жаль, за ці шість років дуже багато. Відкритим залишається питання доступу представників МКЧХ до утримуваних осіб. Але є всі підстави розраховувати на позитивне вирішення цього питання», — зазначив Президент.

Тим часом Державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео підкреслив у Мюнхені, що Росія в 2014 році захопила Крим, тому знехтувала територіальну цілісність України. Саме тому, заявив він, США озброюють Україну, щоб «допомогти цій мужній країні захищати себе від російської агресії».

Зі свого боку, Президент Франції Еммануель Макрон, виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки, погодився, що Росія — агресивна і залишиться такою. Хоча, на його думку, Захід повинен дати росіянам «стратегічний шанс, стратегічну перспективу». «Нам все одно потрібен діалог» — вважає він.

Окрім того, на полях Мюнхенської конференції з питань безпеки відбулася зустріч Президента України Володимира Зеленського з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом та директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою.