Під час форуму обговорювалися питання відсутності єдиної стратегії західних країн щодо глобальної безпеки, поточні кризи в світі та Європі, перспективи країн ЄС у галузі військового співробітництва та нових технологій. Ішлося також про долю добудови газопроводу «Північний потік-2» та про міграцію людей з країн, охоплених війною і бідністю.

Окрема тема була присвячена питанням конфліктів, роззброєння, клімату та охорони здоров’я, зокрема епідемії, спричиненої китайським коронавірусом COVID19. Проте основним профілем конференції став кризовий менеджмент, оскільки криз, котрі вимагають обговорення, нині налічується 27. Також і в Україні, про яку голова Мюнхенської конференції Вольфганг Ішингер сказав, що вона «залишається важливим пунктом європейської безпеки».

Виступаючи на цю тему під час Українського ланчу в рамках конференції, заступник генерального секретаря НАТО Мірче Джоане зазначив, що ситуація в Україні, зокрема навколо незаконної анексії Росією Кримського півострова, виходить за межі самої України та є викликом для міжнародної безпеки. За його словами, Росія перетворила Крим на військову фортецю, звідки загрожує стабільності Європи та інших регіонів світу. Мірче Джоане також заявив, що позиція союзників по НАТО в усебічній і практичній підтримці України непохитна.

На конференції виступив Президент України Володимир Зеленський (на знімку). Впродовж години він мав окрему дискусію з трансляцією на CNN щодо України, чого досі не був удостоєний жоден з українських очільників.

Організатори надали Зеленському один з найкращих відтинків часу — близько полудня минулої суботи. Охочих його послухати було набагато більше, ніж могло вмістити невелике приміщення.

Промова Володимира Зеленського за стилем була іншою, ніж ті, з якими зазвичай виступають перед публікою європейські високопосадовці. Він дозволив собі жартувати і спілкуватися із залом. Але говорив про серйозні речі.

Про те, як реалізовуються Мінські угоди, намір провести в жовтні місцеві вибори на всій території Україні, у тому числі в так званих «ДНР/ЛНР». Однак вони мають бути проведені за українським законодавством та за умови припинення вогню на Донбасі — без контролю над українським кордоном — і бути визнаними світом.

Президент Зеленський висловив критику організаторам у зв’язку з тим, що Україна в доповіді на конференції згадується лише вісім разів, а в прогнозі потенційних «гарячих» точок перемістилася з дев’ятого на десяте місце.

«Очевидно, — зазначив Президент, — всі почали заспокоюватися». Він також порушив тему Криму, закликавши США обговорювати її з Росією.

Німецькі ЗМІ, коментуючи виступ Зеленського, наводять схвальні відгуки західних політиків, зокрема й щодо початку врегулювання конфлікту на Донбасі. Принаймні вони не висловлюють на його адресу критики.

На Мюнхенській конференції з безпеки ухвалено заяву, у якій ідеться про Україну: «Конфлікт в Україні і навколо неї — це трагедія для всіх, хто постраждав від насилля. Це точка спалаху, катастрофічного прорахунку, і вона залишається постійною загрозою безпеці та стабільності в євроатлантичному регіоні». Також у ній зазначається, що політичне рішення має ключове значення для припинення збройного конфлікту на Донбасі, забезпечення перспектив конструктивного діалогу між Україною та Росією, включаючи питання Криму, і поліпшення євроатлантичної ситуації загалом.

Невдовзі має відбутися наступна зустріч у Нормандському форматі, ідеться далі в заяві, триватиме робота в Тристоронній контактній групі та інші дипломатичні обміни. Все це дає змогу рухатися уперед до завершення війни, яка впродовж останніх шести років забрала життя 13 тисяч осіб, завдала поранень понад 25 тисячам, а 2,5 млн людей позбавила домівки. Віконце можливостей, яке відчинилося, не можна втрачати, закликає заява.

Берлін.

Фото прес-служби Президента України.