Рішення обмежити на три місяці їх трансляцію ухвалила Рада Агентства з питань електронних медіа (SAEM) Чорногорії. Така само доля спіткала телепродукт «Новий ранок» виробництва сербського телеканалу Pink M.

Влада Чорногорії пояснила своє рішення тим, що перелічені передачі «сприяють поширенню ненависті, нетерпимості та дискримінації стосовно чорногорців». Місцеві кабельні оператори перестали транслювати в своїх мережах ці чотири програми.

SAEM звинувачує сусідніх телепідприємців у тому, що вони в своїх програмах «використовують зневажливі або образливі вирази, які викликають інтенсивні негативні емоції, висловлюють ворожість, принижують представників чорногорського народу через заперечення їхньої національної ідентичності. Такий зміст покликаний впливати не тільки на почуття та емоції аудиторії, на яку спрямований цей неприйнятний контент, а й спровокувати негативну реакцію, включаючи таку, яка може спровокувати або підтримати насильство».

Це, вважають у SAEM, є зловживанням права на свободу вираження поглядів та порушенням домовленостей, котрі свого часу брали на себе і Чорногорія, і Сербія. Обґрунтовуючи своє рішення, чорногорці згадують спільні Конвенцію про транскордонне телебачення та Директиву про послуги аудіовізуальних медіа.

У свою чергу Рада Регуляторного органу електронних медіа Сербії (REM) вважає рішення чорногорських колег «…відкритою формою цензури та грубим порушенням Конвенції про транскордонне телебачення». «Погляди, висловлені в цих програмах, безумовно, відрізняються від офіційної позиції Подгориці (столиця Чорногорії. — Ред.)», — погоджуються чиновники з REM. Проте вважають за можливе звинувачувати сусідів в «поверненні до минулих часів» і перетворенні SAEM на «ідеологічну, партійну комісію».

Таку різку оцінку дій чорногорців дещо пом’якшує подальша пропозиція сербів. «Запрошуємо ще раз разом, відповідно до всіх, не лише наших, а і європейських стандартів та правил, розглянути всі питання, про які йде мова, та відповідно до Конвенції про транскордонне телебачення вирішити проблему. Заборони, цензура, безумовно, не є рішенням, вони є самою проблемою, однією з тих, що створює непотрібний розкол між двома державами та народами», — підсумовується в заяві REM.

Будва.