«Goodbye, Bih, welcome, RS-exit» («До побачення, БіГ, здрастуй, екзіт Республіки Сербської») — такими словами член Президії Боснії і Герцеговини (БіГ) від сербської громади Мілорад Додік почав у понеділок свій виступ перед депутатами Народної Скупщини Республіки Сербської (парламенту). Він наголосив, що парламент є ключовим місцем для ухвалення всіх рішень і тільки він може говорити від імені народу».

«Ми не повинні вагатися під час прийняття рішення, яке важливе для нашого майбутнього. Цього разу ми налаштовані дуже серйозно й не підемо іншим шляхом», — цитують Мілорада Додіка інформаційне агентство ТАНЮГ, а слідом за ним і вівторковий випуск сербської газети «Політика».

Лідер боснійських сербів зазначив, що Республіка Сербська і сербський народ не мають жодних шансів у БіГ, бо Сараєво і боснійці не сприймають їх всерйоз, ненавидять і хочуть знищити. А боснійські політики переконані, що настав момент для конфронтації із сербським народом.

Приводом для таких заяв стало рішення боснійського конституційного суду, до складу якого входять юристи з третіх країн, про сільськогосподарські землі. Він передав право на регулювання володіння землями в Республіці Сербській у відання центральної влади Боснії і Герцеговини. Додік вважає, що з ухваленням цього рішення суд вийшов за рамки Дейтонських угод 1995 року й грубо порушує їх. На його думку, нинішня боснійська політика є спробою знищити сербську ідентичність Республіки Сербської. Додік додав, що віра боснійців у те, що іноземці врятують БіГ, наївна, тому в Республіки Сербської немає іншого виходу, крім переслідування своїх інтересів.

«Вони (боснійці. — Ред.) намагаються зробити нас малоцінними і вважають: тільки вони знають, що є добре для нас. Цього разу суд зайшов дуже далеко», — заявив Додік і підкреслив, що більшість на Заході думає, що Республіка Сербська не готова піклуватися сама про себе.

Прем’єр-міністр Республіки Сербської Радован Вішкович запевнив депутатів, що сербські сільськогосподарські землі не передаватимуться нікому й громадяни республіки можуть спати спокійно. «Ми не допустимо цього. Ми захищаємо те, що нам належить, а це 49% від території БіГ, що відображено в Дейтонській угоді», — підтримав Додіка Вішкович.

Інший член колективного головування БіГ Шефік Джаферович, який представляє в ньому інтереси боснійського населення, заявив, що дії політичних представників Республіки Сербія — це шлях до дестабілізації, який становить загрозу Дейтонській угоді та миру. Він пояснив журналістам, що вимога про виведення іноземних суддів із складу конституційного суду на практиці означає порушення балансу, визначеного в Дейтонському договорі, й поставить БіГ у ситуацію, у якій вона не зможе функціонувати. Джаферович зауважив, що це ніколи не буде здійснено. «Це дуже серйозна ситуація, і ми її розглядаємо в такій якості. Ми не бачимо в цьому звичайну політизацію. Вони налаштовані серйозно й загрожують територіальній цілісності та суверенітету БіГ. І ми зробимо все необхідне для захисту», — був категоричним один із членів колективного керівництва БіГ.