«Напад, що стався сьогодні, в день п’ятої річниці трагедії в Дебальцевому, є особливо цинічним. Українські Збройні Сили дали адекватну відповідь на цей напад, здійснений російськими окупаційними силами із застосуванням забороненої Мінськом зброї, реалізуючи право України на самозахист», — заявив заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця 18 лютого під час засідання Ради Безпеки ООН. Він повідомив, що керівництво України підтверджує: наша прихильність до припинення війни та дотримання досягнутих домовленостей залишається непорушною, як і наша рішучість відбити будь-які акти збройної агресії.

Цікаво, що засідання було скликано на запит РФ, яка планувала приурочити його до п’ятої річниці Мінська-2 і в чергове перекласти відповідальність за конфлікт на Україну. Однак після атаки незаконних збройних формувань ОРДЛО, підтримуваних Російською Федерацією, вчиненої вранці 18 лютого поблизу Золотого, під нищівною критикою опинилася саме Росія.

Виступаючи на Радбезі, Сергій Кислиця наголосив, що, попри досягнуті домовленості «нормандської четвірки», з початку року українські позиції атакували більш як 400 разів. «Від початку цього року 13 українських військовослужбовців загинули та майже 60 наших людей були поранені. Чи може хтось назвати це замороженим конфліктом? Чи, можливо, конфліктом низької інтенсивності? Це війна. Єдина активна війна в Європі.

Повномасштабна війна з російськими військами та їхніми головорізами», — заявив він і показав присутнім фото 22-річного Максима Хитайлова, який загинув 18 лютого під Золотим (на знімку). С. Кислиця зауважив, що цей хлопець — ровесник його сина, і що Максима убито «набоями, які постачає Росія». То хто хоче цієї війни? «Коли ростуть, як гриби, пам’ятники цьому диктатору і вбивці, автору геноциду українського народу 30-х років (Сталіну. — Ред.), я хочу закінчити свій виступ питанням до російського представника: «Хотят ли русские войны?» — сказав Кислиця.

Постійна представниця Великої Британії в ООН Карен Пірс також висловилася однозначно: «Росія стверджує, що вона не є учасником конфлікту. Насправді Росія розпочала і продовжує розпалювати конфлікт в Україні».

«Замість того, щоб узяти під контроль своїх посіпак на не підконтрольних уряду територіях Східної України, Росія надає їм зброю та особовий склад», — сказала вона.

«США ніколи не приймуть нічого менше, ніж повне відновлення суверенітету та територіальної цілісності України», — заявила під час виступу заступниця постпреда США в ООН Шеріт Норман Шале. «Росія повинна закінчити цей конфлікт, відкликавши свої сили зі сходу України та Криму. І ми закликаємо Росію негайно виконати свої зобов’язання щодо безпеки згідно з Мінськими угодами, оскільки сторони можуть рухатися вперед з Мінськими політичними заходами лише тоді, коли на місцях є безпека», — заявила вона. Дипломатка запевнила, що санкції проти Росії залишаться чинними, поки Україна не поверне контроль над своєю територією. Також Шеріт Норман Шале заявила, що США вимагають від РФ повернення в Україну більш як 80 політв’язнів.

Після завершення засідання Радбезу представники країн — членів ЄС виступили зі спільною заявою на підтримку України. «Країни ЄС — нинішні члени Ради Безпеки ООН Бельгія, Естонія, Франція, Німеччина та Польща цілковито підтримують незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах. Ми засуджуємо незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також дестабілізацію окремих районів Донецької та Луганської областей». У заяві, текст якої зачитав постійний представник Естонії при ООН Свен Юргенсон, наголошено, що саме РФ здійснює фінансову та військову підтримку ОРДЛО, що призвело до гуманітарної кризи, жертвами якої нині є понад 3,5 мільйона осіб.

Окрім того, на атаку поблизу Золотого відреагували ЄС, НАТО, а також країни — партнери України. В численних заявах Росію закликають негайно припинити постачання озброєнь на Донбас, вимагають вивести своїх військових і дотримуватися домовленостей, передбачених Мінськом-2.

Сьогодні відбудеться пленарне засідання 74-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, присвячене ситуації на окупованих територіях України, повідомили в МЗС України. Участь у заході візьме міністр закордонних справ Вадим Пристайко. Окрім того, передбачено його зустрічі з генсеком ООН Антоніо Гутеррішем та головою 74-ї сесії ГА ООН Тіджані Мухаммадом-Банде.

Фото зі сторінки у Твіттері Представництва України в ООН.