Черговий скид Понінківською картонно-паперовою фабрикою неочищених вод у річку Хомору, що призвів до забруднення Хомори та Случі на території Баранівського та Новоград-Волинського районів Житомирської області, зафіксували уночі 14 лютого місцеві активісти. Вони викликали на місце події слідчо-оперативну групу та екологів, які відібрали проби води для лабораторних досліджень. Як повідомила прес-служба прокуратури Житомирської області, всі матеріали перевірки було долучено до відповідного кримінального провадження.

У понеділок у Баранівці відбулася нарада за участі голів Хмельницької і Житомирської облдержадміністрацій та в. о. голови Державної екологічної інспекції Єгора Фірсова, на якій обговорювали проблему забруднення річок і шукали шляхи її вирішення. Зокрема, громадські активісти і посадові особи стисло виклали зафіксовані з 2016 року факти порушення Понінківською КПФ природоохоронного законодавства та заходи, які вживалися органами влади задля обмеження скидів забруднюючих речовин і притягнення винних осіб до відповідальності.

Зі свого боку генеральний директор ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика Україна» запевнив, що підприємство розробило проект реконструкції діючих очисних споруд та передбачило необхідні 17 млн грн на його реалізацію. Він також зазначив, що зараз проект проходить процедуру оцінки впливу на довкілля, і у разі позитивного висновку фабрика сподівається завершити відповідні будівельні роботи вже за вісім місяців. Проте присутні на нараді активісти та міський голова Баранівки порушили питання про те, що до запропонованого підприємством проекту існує чимало зауважень, оскільки його розробники не змогли довести дієвість запропонованої концепції модернізації очисних споруд. Активісти вимагали зупинити фабрику, поки не будуть збудовані очисні споруди, які забезпечуватимуть ефективне очищення стічних вод.

Резюмуючи результати дискусій на нараді, Єгор Фірсов зазначив, що Держекоінспекція України вважає за необхідне вимагати припинення господарської діяльності Понінківської КПФ. У квітні у підприємства закінчується дозвіл на спецводокористування, і ДЕІ клопотатиме про те, щоб його не продовжували. «Усі документи по фабриці плануємо передавати до правоохоронних органів і подавати позов до суду про застосування заходів реагування у вигляді призупинення діяльності підприємства. Так вже далі не може продовжуватись», — наголосив він.

Єгор Фірсов також доручив керівництву Хмельницької ДЕІ вжити заходів для оперативного реагування інспекторів на повідомлення про скиди неочищених стічних вод. Необхідно забезпечити постійну наявність на місці чергового інспектора, який реагуватиме на скиди з Понінківської КПФ, які зазвичай роблять вночі, та контролюватиме вчасний забір проб з річок.

За даними прокуратури Житомирської області, починаючи з 2016 року Баранівським відділенням поліції було зареєстровано шість кримінальних проваджень за фактами забруднення поверхневих вод річок Хомора та Случ і масової загибелі риби. Лише упродовж 2019-го своєю протиправною господарською діяльністю КПФ завдала навколишньому природньому середовищу збитків більш як на 23 млн грн.

Житомирська область.