Ложа уряду.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Ранкове засідання 21 лютого

Виступ Прем’єр-міністра Олексія Гончарука тривав 20 хвилин. Він розповів про ситуацію, яка розгортається у Нових Санжарах. Урядова делегація невідкладно вирушила туди, щоб переконатися: прибулі громадяни в безпеці.

«Можу доповісти, що все необхідне для людей забезпечено, — наголосив О. Гончарук. — Проте події, які відбувалися довкола цього, на мою думку, є наслідком, у тому числі, й інформаційної війни, яка ведеться проти нашої країни і зсередини, і ззовні. Передбачаю, що провокації продовжаться». Прем’єр-міністр повідомив: на Полтавщину їздив ще тиждень тому, щоб особисто подивитися, як працює медична система в цій області. «Вважаю, що це один із найкращих регіонів з цієї точки зору», — запевнив він.

Далі глава уряду перейшов безпосередньо до звіту про роботу за період від 1 вересня 2019 року. Передусім, нагадав він, було ухвалено рішення про те, що необхідно провести аудит держави. Саме в рамках цього аудиту і проводилася так звана оцінка населення. Важливо було зрозуміти кількість людей, їхній віковий та гендерний склад. Це не перепис населення, наголосив О. Гончарук. Також урядовці провели аудит державних кадастрів природних ресурсів і склали публічні зведені карти. А цієї весни мають намір перезняти всю територію країни для більш якісного візуального супроводу. Розпочато також реформу державної служби. Вона й досі триває, а її наслідком стане більш ефективна робота країни, зазначив Прем’єр-міністр.

«В умовах децентралізації нам доводиться фактично перепланувати територію України і в новій логіці побудувати інфраструктуру та соціальні об’єкти, — зауважив О. Гончарук. — І ми працюємо над тим, щоб незабаром були ухвалені плани розвитку громад та територій». Уряд вже має генеральний план країни і чіткий план опорних шкіл, які дозволять оптимізувати систему середньої освіти, наголосив Прем’єр-міністр. Підкреслив також, що подібні позитивні зміни відбуваються в системі охорони здоров’я, і що країна повністю готова до другого етапу медичної реформи, який стартує з 1 квітня.

На початок вересня найгостріше стояло питання енергетичної безпеки, нагадав очільник Кабміну. Наприкінці року закінчувався контракт із росіянами й існувала серйозна загроза втратити транзит. Це могло завдати серйозного удару по економіці і спричинити здорожчання енергоресурсів. Але кризи вдалося уникнути, і протягом наступних п’яти років уряд зможе працювати спокійно, запевнив його глава. Він також прозвітував про те, що в країні на топ-рівні в уряді, парламенті та Офісі Президента вже немає корупції.

Одним із стратегічних завдань для уряду О. Гончарук назвав роботу на здешевлення ресурсів. А також запевнив, що українська економіка продовжує зміцнюватися. Хоча й визнав: в четвертому кварталі темпи й справді трохи зменшилися. «Для того, щоб зростати, нам потрібні конкурентні переваги, — зазначив глава уряду. — Те, що відбувається в економіці, можна охарактеризувати так: вона недооцінена і недоінвестована. Стратегія економічного розвитку на наступні п’ять років — це залучення інвестицій. Це дуже чіткий меседж, який ми хочемо донести».

Прем’єр-міністр дав високу оцінку ухваленому парламентом закону про концесії. Доповів про боротьбу з тіньовим бізнесом, зокрема, на таких ринках, як гральний, спиртовий та обробки деревини. Люди в цих сферах мають офіційно працевлаштовуватися, а держава — отримувати податки. Триває аудит «Центренерго», повідомив О. Гончарук, запущено додаток «Дія» та програму масштабної термомодернізації країни. А з 1 березня стартує програма будівництва, у рамках якої мають намір відновити чотири тисячі кілометрів доріг, сто садочків, сто шкіл, сто стадіонів тощо. «Закиди про те, що нібито протягом п’яти місяців нічого не робилося, абсолютно безпідставні, — зауважив глава уряду. — Дійсно, можливо, нам потрібно краще комунікувати із суспільством. Ми дуже чітко це відчули і ми до цього готові».

Народні депутати від опозиційних фракцій звітом уряду залишилися незадоволені. Лунали зауваження, наприклад, з приводу того, що в ньому не прозвучало жодного економічного показника, а переваги, якими пишаються в Кабміні, насправді є наслідками роботи ще попереднього уряду. Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха у своїй співдоповіді зауважив, що непростим було й засідання комітету, на якому обговорювався проміжний звіт уряду.

Унаслідок дискусії, народні депутати зійшлися таки на думці, що Кабмін має позитивні досягнення. Серед них — зниження інфляції та облікової ставки до 11 відсотків, що веде до здешевлення кредитів. «Утім, є певні виклики, з приводу яких ми хотіли би бачити більш ефективну роботу уряду, — зауважив Д. Наталуха. — Це криза промисловості, спад обсягів виробництва, спад експорту через ревальвацію гривні, дефіцит бюджету і невиконання планових призначень митниць».

Відповідно до домовленостей, досягнутих під час Погоджувальної ради, учора народні депутати також мали заслухати інформацію від міністра охорони здоров’я Зоряни Скалецької. Утім, вона залишилася з евакуйованими в Нових Санжарах. Тому з трибуни виступив заступник міністра охорони здоров’я Дмитро Коваль. За його словами, в уряді ще 24 січня було утворено оперативний штаб для швидкого обговорення та прийняття рішень з приводу поширення коронавірусу. Це відбулося ще за тиждень до того, як Всесвітня організація охорони здоров’я ухвалила відповідне рішення з рекомендаціями щодо дій у цій ситуації. МОЗ розробило та затвердило наказ про заходи щодо недопущення занесення і поширення на території країни випадків нового захворювання. Тому не можна казати, що в нашій країні ніхто не готувався до викликів, які можуть виникнути, запевнив чиновник.

Відповідальність за паніку, яка виникла в суспільстві, він схильний покладати на журналістів. А протести, на його переконання, відбувалися не без участі сторонніх осіб. У Нових Санжарах люди перебувають справді не в п’ятизірковому готелі, але умови відповідають міжнародним правилам. Людей розміщено по двоє, їх забезпечують гарячим харчуванням, яке готується не в цьому закладі. Одноразовий посуд утилізується після знезараження.

Каналізаційна система є окремою, як і водопостачання. Обробка стічних вод відбувається за схемою інфекційних лікарень під час посиленого режиму. Із ізольованими працюватимуть психологи. У відповідь на закиди, що евакуація кілька разів переносилася, представник МОЗ наголосив: коли отримали дозвіл від уряду Китаю, тоді й змогли забрати своїх громадян.

На початку засідання Голова Верховної Ради Дмитро Разумков звернувся з приводу ситуації, яка склалася з евакуацією українців із Китаю. «Давайте не забувати, що Україна завжди була дуже толерантною державою, — сказав він. — І мені навіть не дивно, а дико було спостерігати, упевнений, як і 99 відсоткам наших співгромадян, за тим, що відбувалося з нашими громадянами. Вони здорові. І, сподіваюся, що так і буде через 14 днів, коли завершиться карантин і ці люди зможуть спокійно повернутися до своїх домівок. Але навіть якби хтось із них був уражений цим вірусом — це наші громадяни. Такі самі, як ми з вами в цьому залі і в цій державі. На цьому місці може бути кожен. Давайте залишатися людьми і думати про те, як об’єднати цю державу, а не шукати механізми, які можуть нашкодити їй». Глава парламенту побажав усім, хто прилетів із Китаю, якомога швидше побачитися зі своїми рідними та близькими.

Далі народні депутати без перерви продовжували розглядати поправки до закону, який дозволить відкрити ринок землі. Зупинилися на пропозиції № 1505.

З трибуни виступив представник «Європейської солідарності» Ахтем Чийгоз. Він нагадав про те, що саме цими днями шість років тому в Криму відбувалася активна окупація з боку Росії. «Ми ніколи не припинимо боротьби за Крим і за територіальну цілісність України», — сказав він, розгортаючи прапор кримськотатарського народу. Увесь зал вітав його слова стоячи й аплодисментами.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук поінформував про створення в парламенті міжфракційного депутатського об’єднання «Контроль за реформами та очищенням в судовій та правоохоронній системах України» на чолі з народним депутатом Сергієм Вельможним. А також про формування об’єднання «Розвиток енергетичної та транспортної інфраструктури — стратегічний вектор ефективної економіки держави», керівником якого став Олександр Сухов.

Заступник глави парламенту Олена Кондратюк повідомила про те, що упродовж пленарного тижня внесено 236 депутатських запитів. З них до Президента — 2, органів Верховної Ради — 6, Кабміну — 113, керівників інших органів державної влади та місцевого самоврядування — 103, керівників підприємств та установ — 12. А з минулих пленарних тижнів не оголошеними залишилося ще 182 запити. Усіх їх зачитували вчора до кінця ранкового засідання.