Дипломи й кубок за кращі вина.

Вітаючи учасників з’їзду, заступник директора департаменту АПР Івано-Франківської облдержадміністрації Степан Вінтонович розповів про державну підтримку виноградарства, обласну програму розвитку галузі.

Незмінний голова клубу Дмитро Семенів нагадав, що до його створення підштовхнуло прагнення згуртувати виноградарів для обміну досвідом, підвищити культуру вирощування, акліматизувати лозу, залучати нові сорти.

Заступник голови клубу Михайло Лучин розповів про перші паростки громадської організації. А далі ведуча свята Мирослава Романюк відзначила ветеранів Богдана Стефанюка, Богдана Іванічка, Богдана Дорошенка, Василя Коробка, Василя Богровецького, Петра Драганця, Геннадія Тимченка, Валерія Алексашенка, Степана Гайдука. Виноградарі розповіли про досвід роботи щодо популяризації галузі.

«Виноградарством займаюся давно. Мета — не тільки продати саджанці, а й поділитися тонкощами вирощування та нести відповідальність за кущ. Буває, на ринках реалізують нерайоновані сорти. Ми ж популяризуємо лише перевірені членами клубу. Підвищуємо кваліфікацію через семінари. Щороку біля Будинку культури Княгинин в Івано-Франківську організовуємо виставки та практичні заняття. Так залучили до спільноти чимало краян. Виноград — благородна рослина. Стали відновлювати його вирощування в монастирях, заклали виноградник у Маріямпільському біблійному саду. На батьківщині Квітки Цісик у Коломийському районі висадили символічні українську Аркадію та американську Ізабеллу. Для популяризації галузі готові йти до шкіл і дитсадків. Де запрошують — залюбки ділимося саджанцями», — наголосив один із засновників клубу Богдан Гаморак.

Торік члени клубу заклали виноградник в обласному геріатричному пансіонаті. Активно популяризує галузь директор ВПУ № 21 Михайло Баб’як. Висадив на території закладу кущі, надає приміщення для проведення семінарів та дегустаційних з’їздів. Зі створенням клубного журналу «Виноградарі Прикарпаття» став його редактором.

Видання — чудовий майданчик для обміну досвідом. У ювілейному номері Богдан Стефанюк розповів про торішній градобій та заходи для збереження виноградника. Мирослава Романюк поділилася досвідом боротьби із хворобами рослин тощо.

Ще одним витком у розвитку клубу стали фестивалі винограду в Івано-Франківську, виїзди в різні міста. Не раз бувало, що відвідувачі виставок не вірили, що то дійсно грона. І справді — вражають за розміром, величиною ягід.

А головне — не завезені звідкись, а прикарпатські.

Рік за роком зростав клуб. Започаткували проект «Краща десятка винограду на Прикарпатті». Цим рейтингом організатори прагнуть визначити найрозповсюдженіші сорти та ті, що найкраще проявили себе в умовах регіону.

Так само на ювілейному з’їзді визначили десятку кращих сортів 2019-го. А ще відбулася народна дегустація вин із місцевої продукції. Переможців нагородили дипломами. Аж по два отримали Василь Коробко та Мирослава Романюк. Важливе досягнення для жінки, котра в галузь прийшла зовсім нещодавно.

«Нам пощастило, що в клубі є молоде покоління. Отже, виноградарство на теренах Прикарпаття набирає розмаху. Що й продемонстрував ювілейний з’їзд», — підсумовує Михайло Лучин.

...На екрані під час з’їзду показують черговий відеоролик. Замикала відеоряд спільна світлина великої дружної родини, яка, наче пучок казкових лозинок: доки тримається купи — міцна й незламна.

Івано-Франківськ.

Фото автора.