Хоча місто Березне (статус міста отримав у 2001-му), що на Рівненщині, розміщене за 66 кілометрів від Рівного і до нього немає залізничного сполучення, глибинкою його не назвеш. Навпаки, вважають городяни, цей факт тільки на користь: в містечку немає заїжджих кримінальних «гастролерів», що зазвичай крутяться біля вокзалів, а із сполученням тут якраз все гаразд — автобуси і буси за щільним графіком відправляються і до Рівного, і у села району.

До речі, влада міста ось уже три роки поспіль закуповує якісні відеокамери (для цього виділяє з бюджету по 100 тисяч гривень), які встановлює в усіх точках міста. Відтак можна відстежувати правопорушення (велика поміч поліції), а також тих, хто наважиться попсувати майно громади — ковані лавки, дитячі ігрові майданчики тощо. Тож у місті порядок. Побувавши навіть на найвіддаленіших від центру міста вулицях, ніде не побачила сміття, як це часто трапляється у великих містах. Видно, що у міста є господар.

— Без підтримки людей, депутатів було б складно навести лад, — каже міський голова Березного (у недавньому військовий, підполковник запасу) Руслан Пилипчук (на знімку). — Люди завжди підтримують хороші починання, які на користь громаді, населеному пункту. З нетерпінням очікують введення в експлуатацію нового дитсадка на 150 місць (на знімку ліворуч), що зменшить чергу для малят, бо навіть уже кілька місяців нинішнього року» урожайні» на народження — на світ з’явилось більше 110 малюків, і їм через кілька років теж потрібні будуть місця в дитсадку. Тож ми хочемо розв’язати цю гостру для міста проблему.

На стадії завершення спорудження нових очисних споруд міста. До нового року планують їх ввести в дію...

До речі, Березному та району завжди щастило на керівників. Кожен із них зробив щось корисне для міста. Тому-то воно й має своє обличчя. Тут побудована і діє єдина в Україні сірникова фабрика, є вже на околицях і сонячна електростанція (буде ще одна), прекрасний дендропарк, озеро у формі серця з лавками для закоханих... Тут зуміли зберегти систему закладів укоопспілки — магазинів, ресторанів, кафе, які успішно конкурують з приватними (і не лише у місті, а й у селах району). Дві місцеві спортивні школи готують спортсменів-учасників міжнародних змагань і навіть Олімпіад з таких видів спорту, як греко-римська боротьба, важка атлетика, стрільба з лука, гребля на байдарках і каноє (для цього облаштували спеціальний гребний канал). Однією із спортшкіл успішно керує заслужений майстер спорту Петро Коток, який виборов четверте місце у греко-римській боротьбі на Олімпіаді в Атланті. До речі, через Березне пролягає шлях до Надслучанської Швейцарії, улюбленого місця зеленого туризму... Березне першим побудувало басейн, а за його прикладом почали робити це й в інших містах, зокрема, сусідньому Костополі.

У жодному з райцентрів Рівненщини немає такого, щоб дві центральні вулиці міста мали, так би мовити, свою «спеціалізацію»: вулиця Андріївська — комерційну, оскільки тут розміщені ресторани, кафе, магазини, сучасні торгові центри, а паралельна до неї вулиця Київська — адміністративну, бо тут розміщені районна рада і райдержадміністрація, міська рада, прокуратура, поліція, поліклініка тощо. Таке розміщення, на думку городян, економить їхній час, коли потрібно зробити покупки чи вирішити якесь питання.

Березне — ще й інтелектуальне місто. Адже, крім загальноосвітніх шкіл, як розповів міський голова Руслан Пилипчук, тут діє лісотехнічний коледж (філіал Національного університету водного господарства і природокористування), Надслучанський інститут, приватний коледж «Полісся», який готує педагогів, ВПТУ №4, де навчають швейному ремеслу. Тож випускники училища працевлаштовуються на місцеву швейну фабрику, яка шиє верхній одяг для Франції.

Попри економічну скруту, мешканці Березного люблять своє місто, тож будуються. На околицях ми побачили новий мікрорайон приватної забудови. Поряд виділили 92 ділянки по вісім соток і для учасників АТО — дехто вже почав будівництво. А ось такі нові сучасні багатоповерхівки, як ця (на знімку), навіть не у всіх великих містах побачиш.

З усього видно, що в Березному є господар, що міський голова Руслан Пилипчук на своєму місці. Як свідчення тому, ще й такий факт: у 2016-му бюджет міста становив 12 мільйонів, а в нинішньому уже 22 мільйони гривень.

Рівненська область.

Фото автора.