Минулої суботи Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов за дорученням Президента України Володимира Зеленського відвідав Нові Санжари на Полтавщині. Він ознайомився з умовами перебування на обсервації в тамтешньому медцентрі Нацгвардії евакуйованих із ураженої епідемією коронавірусу китайської провінції Хубей громадян України та іноземців.

Згодом, спілкуючись із журналістами, Секретар РНБО повідомив, що, за рекомендаціями фахівців-медиків, у всіх 94 осіб, які перебувають на обсервації, тобто під посиленим меднаглядом в ізоляції від зовнішнього світу, раз на три дні братимуть біоматеріали, щоб виявити можливу наявність збудника коронавірусу. Аналізи досліджуватимуть у столичних лабораторіях, а результати досліджень повідомлятимуть громадськості. Перший забір біоматеріалів показав, що жодних ознак коронавірусу в них не виявлено.

Водночас, як повідомив заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко, до однієї з евакуйованих — громадянки іноземної держави, котра перебуває у медцентрі, — довелося викликати «швидку». Медики з Полтави констатували в неї загострення хронічної гастроентерологічної хвороби. Жінці надали фахову допомогу. Вона почувається добре. Як і решта евакуйованих. 

У них, за словами заступника міністра охорони здоров’я, немає жодних симптомів і ознак гострих респіраторних вірусних захворювань.

У санаторії, де поселилися прибульці, налагоджено роботу харчоблока, їжу для них готують на місці. За словами голови Полтавської ОДА Олега Синєгубова, евакуйовані «забезпечені всім необхідним», включно зі швидкісним Інтернетом для спілкування з рідними, знайомими і незнайомими людьми (відповідне технічне обладнання на території медцентру оперативно встановили працівники фірми — оператора мобільного зв’язку).

Ситуація в Нових Санжарах стабілізувалася буквально наступного ранку після вечірніх «гучних» протестів проти прийняття евакуйованих з Китаю. Якихось вуличних ексцесів за час перебування прибульців у медцентрі на території селища не зафіксовано.

Із громадою селища зустрівся відомий лікар і популяризатор медичних знань Євген Комаровський. Він вибачився за свої попередні висловлювання, заспокоїв місцевих мешканців, надав практичні рекомендації щодо дотримання правил гігієни, які запобігають проникненню до організму будь-яких шкідливих вірусів та інфекцій.

Водночас не можна не помітити справжнього паломництва до Нових Санжар, м’яко кажучи, непрофільних посадовців, політиків, депутатів, повпредів релігійних і громадських організацій тощо. Вони приїздять туди фактично з єдиною метою — попіаритися на тлі «розкрученої» в усьому світі теми.

Зрештою, сьогодні дедалі більше співвітчизників і в Нових Санжарах, і за їхніми межами усвідомлюють: отой «білий шум» і піар на гарячій темі — це те, чого зараз найменше потребують евакуйовані з Китаю громадяни...

Полтава.