Донецька область — особливий регіон щодо функціонування багатьох сфер, і банківська система не є винятком... Як відбувається співпраця Ощадбанку з органами місцевого самоврядування та бізнесом у Донецькій області — розповідає начальник Донецького обласного управління Ощадбанку Світлана Яківчик (на знімку).

Збільшення показників сягнуло 50 відсотків

— Світлано Валеріївно, Ощадбанк традиційно сприймається на Донеччині як один із найбільш надійних і стабільно працюючих банків. У чому успіх?

— Сьогодні банк успішно конкурує не лише з держбанками, а й з великими комерційними банками та досі впевнено посідає перші місця в незалежних експертних рейтингах. Якщо брати 2019-й, то за основними бізнес-показниками Ощадбанк у Донецькій області продемонстрував приріст від 9 до 50%. Тільки з автокредитування та за кредитами мікро-, малого та середнього бізнесу приріст становить 50 та 35% відповідно порівняно з 2018-м.

— Шість років тому діяльність Донецького обласного управління Ощадбанку зазнала кардинальних змін. У чому саме це виявилось?

— Внаслідок воєнних дій на сході країни Ощадбанк змушений був зупинити діяльність 276 своїх відділень. Офіс філії було перенесено спочатку до Маріуполя, а згодом до Краматорська. Ощадбанк тоді вперше почав обслуговувати такий великий пул клієнтів, як внутрішньо переміщені особи (ВПО), чим взяв на себе велику відповідальність із реалізації соціальної місії у регіоні. Вже за п’ять років обслуговування ВПО Ощадбанком тільки в Донецькій області було випущено півмільйона карток для зарахування пенсійних та соціальних виплат, у т. ч. для пенсіонерів—ВПО відкрито 384 тисячі рахунків. У 2019 році через Ощадбанк отримували пенсії 274 тисячі пенсіонерів—ВПО, що на 28,6 тисячі більше, ніж у 2018-му. Загальна кількість отримувачів пенсії через установи Ощадбанку — 390,1 тисячі пенсіонерів, сума зарахувань у 2019 році через Ощадбанк сягнула майже 15 мільярдів гривень пенсії та 1,2 мільярда гривень соціальної допомоги.

Ми також активно співпрацюємо з міжнародними організаціями, які перераховують через наш банк благодійну допомогу мешканцям території, прилеглої до лінії розмежування та «сірої» зони.

— Чому саме Ощадбанк обрано міжнародними партнерами для співпраці?

— По-перше, причиною є незмінно високий рівень довіри саме до Ощадбанку. Ще одна причина в тому, що досі жоден банк не наважився працювати там, де продовжуємо працювати ми, тобто у прифронтових районах.

Так, протягом 2019-го мешканцям Донецької області було перераховано через рахунки в Ощадбанку 74 мільйони гривень допомоги від таких організацій, як Міжнародний Комітет Червоного Хреста (ICRC), «Врятуймо дітей» (Save the Children), «Людина в біді» (People in need) та ін.

«У співпраці з державою успішно виконуємо соціальну місію»

— Які б ви відзначили найпомітніші соціальні проекти, що вже реалізовані та продовжують реалізовуватись за участю Ощадбанку в області?

— У 2019-му Ощадбанк був єдиним уповноваженим банком з виплати субсидій. Лише протягом півроку в Донецькій області було виплачено субсидій 230 тисячам жителів на загальну суму 174 мільйони гривень. Укладено приблизно 650 договорів із підприємствами різної форми власності для зарахувань компенсації вартості послуг, але з них лише 575 відкрили рахунки в Ощадбанку.

Цього ж року Ощадбанк став переможцем конкурсу на зарахування адресної допомоги спортсменам Донецької області на придбання житла. На купівлю квартир для 14 спортсменів уже зараховано коштів на загальну суму 6,7 мільйона гривень.

У вересні 2019-го в Слов’янську на базі відділення нового формату Ощадбанк створив інклюзивний клуб для дітей з інвалідністю. Його метою є інтеграція людей з інвалідністю в суспільство, спілкування, навчання та дозвілля за допомогою різноманітних майстер-класів, кіноклубів, тренінгів із фінансової грамотності.

— Як розвивається мережа відділень Ощадбанку в Донецькій області з огляду на потреби регіону й безпосередньо прифронтової зони?

— У 2019 році Ощадбанк у Донецькій області продовжив модернізувати свою мережу. Так, було відкрито три відділення. Перше — за 20 метрів від КППВ «Майорськ» у «сірій» зоні в селищі Зайцевому, друге — інклюзивне відділення у Слов’янську, в якому створено всі умови для обслуговування людей з інвалідністю. У зв’язку з великою кількістю внутрішньо переміщених осіб ще одне відділення відкрито у Волновасі. До переліку міст, які відвідує мобільний підрозділ на базі КрАЗу, було додано ще два населені пункти в «сірій» зоні. Це Авдіївка та Миколаївка у Волноваському районі. Загальна кількість пунктів відвідування на сьогодні нараховує вже 10 міст.

Також було додатково встановлено ще 15 банкоматів. Відтепер їхня загальна кількість в області становить 223. Тільки в «сірій» зоні та зоні, наближеній до лінії розмежування, встановлено 27 банкоматів, зокрема в Авдіївці, Світлодарську, Волновасі, Хлібодарівці, Новотроїцькому, Володимирівці, Мар’їнці, Новгородському, Залізному, Красногорівці, Миронівському та Зайцевому.

«Маємо достойні плани на 2020 рік»

— Які подальші плани?

— Насамперед — це розвиток кредитування та підтримка підприємців області в рамках проектів із міжнародними організаціями. Так, за ініціативи Європейського Союзу «EU4Business: ПРЯМУЄМО РАЗОМ» запроваджено проект «Підтримка Європейського Союзу для сходу України», який передбачає реалізацію програми FinancEast через Німецько-український фонд. Відповідно до цієї програми Ощадбанк здійснює кредитування клієнтів сегмента мікро-, малого та середнього бізнесу, що зареєстровані або здійснюють свою діяльність на підконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей. За програмою FinancEast бізнес-клієнтам, які відповідають певним критеріям, надається фінансова підтримка до 50% від вартості інвестиційного проекту. Кошти в рамках цієї програми виділяються на безповоротній основі. Перший такий кредит видано саме в Донецькій області фермеру з міста Лиман на суму 1,1 мільйона гривень. На сьогодні вже три сільгосппідприємства закупили техніку за цією програмою. Ще п’ять інвестиційних проектів у Донецькій області на суму понад 12 мільйонів гривень очікують на перший транш субсидії від Німецько-українського фонду.

Також Ощадбанк одним із перших банків долучився до програми, запровадженої за ініціативи Президента та Прем’єр-міністра, щодо підтримки суб’єктів мікро-, малого та середнього бізнесу «Доступні кредити 5-7-9%».

Програма стане у пригоді тим, хто хоче розпочати чи розширити власний бізнес, у тому числі тим, хто прагне повернутись в Україну та розвивати свою справу. Державна компенсація за кредитом у рамках програми дає підприємцям можливість отримати фінансування в національній валюті за ставками 5, 7 або 9% річних.

6 лютого за цією програмою видано перший кредит від Ощадбанку саме в Донецькій області — підприємцю з Маріуполя.

— Чи буде продовжено модернізацію відділень цього року?

— Так, у 2020-му Ощадбанк продовжить модернізувати свої відділення в Донецькій області. Планується відкрити три відділення нового формату в Бахмуті, Покровську й Маріуполі та додатково встановити ще дев’ять банкоматів. Також заплановано відремонтувати ще 14 відділень, а в 17 відділеннях відповідно до вимог щодо інклюзивності будівель та споруд буде встановлено пандуси. Оптимізують свою роботу 15 відділень, що розташовані здебільшого в сільській місцевості й там, де немає внутрішньо переміщених осіб.

— Чи буде відкрито відділення Ощадбанку в прифронтовій Красногорівці, про що давно просять у своїх зверненнях мешканці цього міста?

— У 2018 році в Красногорівці за проханням жителів та керівництва міста ми встановили банкомат. Крім того, було проведено перемовини з керівником військово-цивільної адміністрації Красногорівки щодо відкриття відділення Ощадбанку. Це питання розглядається, ми опрацьовуємо ймовірні сценарії відкриття. Для цього потрібен час, оскільки ця територія є прилеглою до лінії розмежування: є певні ризики. Ми продовжуємо співпрацювати з органами державної влади, місцевого самоврядування та бізнесом задля соціально-економічного розвитку області та забезпечення потреб її мешканців у банківських послугах.

Фото прес-служби Донецького обласного управління Ощадбанку.