Таке завдання нині стоїть перед Закарпаттям. Адже через прикордонний регіон, що межує з чотирма державами, щодоби їдуть тисячі одиниць транзитного транспорту. Та зараз, коли коронавірус виявили в Італії, найбільше хвилюють ті мікроавтобуси, маршрут яких пролягає через український контрольно-пропускний пункт «Тиса» біля Чопа. Через нього, за словами в. о. начальника Закарпатської митниці Віктора Івануса, «у пікові дні — а це субота, неділя й понеділок — переїжджають півтисячі й більше бусиків». Щодоби — майже чотири тисячі осіб.

Тож цей та інші чинники спонукали керівництво області провести відповідну нараду. На неї запросили, крім медиків, голову облради Михайла Рівіса, голову Державної прикордонної служби Сергія Дейнека, митників, представників інших профільних структур. Насамперед в. о. голови ОДА Олексій Гетманенко запевнив, що в Україні, на щастя, немає цього вірусу, але в області все підготовлено на випадок його виникнення. В ОДА створено тимчасову протиепідемічну комісію та розроблено відповідні заходи. Докладніше про це розповіла директорка облдепартаменту охорони здоров’я Єлизавета Біров. Сергій Дейнеко, зокрема, попросив подорожувальників з розумінням поставитися до того, що на КПП прикордонники перевірятимуть температуру водіїв і пасажирів.

Медиками ухвалено алгоритм, за яким усі знають, що і як треба робити: від прикордонника, митника, екіпажів тих 13 карет «швидкої», які стоять напоготові, до медсестер і лікарів обласної інфекційної лікарні. 

Віктор Іванус також додав, що митники мають досвід, як протистояти цій болячці, адже вже «пережили пташиний і свинячий грип».