Протести громадян, котрі винаймають квартири в столиці Німеччини, вважаючи їх надто дорогими, закінчилися результатом: сенат Берліна прийняв рішення про заморожування упродовж п’яти років орендної плати в понад 1,5 млн житлових приміщеннях.

Столиця стала першим містом у ФРН, яке законодавчо вплинуло на формування ринку нерухомості, — такого висновку дійшов телеканал Euronews, повідомляючи про це. Водночас голова Німецької асоціації орендаторів Ульріх Ропертц вважає, що Берлін учинив правильно, щоб зупинити ставки оренди житла, які дедалі зростали. Правильно тому, бо федеральний законодавчий орган не зміг застосувати ефективні інструменти в цій сфері впродовж багатьох років, — заявив Ропертц в інтерв’ю інформаційній агенції DPA.

Інтереси наймачів квартир цілком зрозумілі: ніхто не бажає платити більше. Але таке втручання держави в формування ринку, на думку критиків, не є правомірним. Приміром, заморожування плати на п’ять років на поточному рівні стосується квартир, споруджених до 2014 року. Фахівці в сфері нерухомості зазначають, що це, зокрема, стримає орендодавців від інвестування у необхідний ремонт будинків. Адже власники не зможуть згодом підвищити плату. Водночас орендатори, вважаючи її завищеною, отримали шанс просити власників про зниження вартості житла.

Газета Der Tagesspiegel оприлюднила власне розслідування, у якому йдеться про ситуацію на ринку нерухомості в Берліні. За її даними, в столиці з 1,9 млн квартир 1,5 млн належать приватним особам, які професійно займаються здаванням у найм житлових приміщень, а також компаніям, котрі зробили нерухомість своїм головним бізнесом.

Упродовж останніх років орендна плата у місті з населенням 3,7 млн осіб значно зросла, витіснивши сім’ї середнього класу з центральних районів на околиці. Навіть традиційно робітничі та іммігрантські квартали стали настільки облагороджені, що давні орендатори вже не в змозі дозволити собі плату, яка постійно зростає. Крім того, в Берліні бракує житла загалом, що ще більше утруднює його пошук для тих, кому воно необхідне.

Тому зрозуміло, що такі люди схвально сприйняли рішення сенату Берліна. Але в земельних законодавців є чимало опонентів, зокрема власників нерухомості. Вони звернулися із позовом до суду, оскаржуючи дії сенату. Поки що незрозуміло, яке рішення ухвалять судові інстанції, але експерти попереджують жильців, щоб вони не витрачали гроші, заощаджені на нижчій оплаті. На випадок, якщо заморожування орендної плати буде скасоване.

Цікаво, що партія Меркель Християнсько-демократичний союз, котра є в опозиції до правлячої у Берліні лівої коаліції, критикує дії опонентів. Передусім тому, що під час ухвалення рішення було порушено ринкові механізми. До того ж, ідеться в оприлюдненій ХДС заяві, ухвалений закон не є розв’язанням проблеми браку житла. Адже заморожування нікому не допоможе, якщо зрештою заощаджені кошти, можливо, доведеться повертати…

Берлін.