Про це під час брифінгу після завершення учорашнього засідання уряду повідомив прем’єр Олексій Гончарук.

«В Україні не зафіксовано жодного підтвердженого випадку коронавірусу, але щоб підсилити систему, яка має запобігати проникненню на територію України цього захворювання, ми призначили Віктора Ляшка головним санітарно-епідеміологічним лікарем країни», — сказав глава уряду, додавши, що саме він комунікуватиме із суспільством та координуватиме дії органів державної влади і всіх служб як щодо недопущення проникнення цієї інфекції, так і організації роботи в разі виявлення інфекції.

Коментуючи запровадження обов’язкового температурного скринінгу на всіх пунктах пропуску з країнами ЄС, В. Ляшко зазначив, що в разі виявлення громадян із температурою, їх доставлятимуть до інфекційних лікарень для додаткового обстеження. За його словами, поки що всі служби працюють злагоджено. Зокрема, на пропускному пункті «Тиса» у Закарпатській області було ізольовано цілий автобус, коли в одного з пасажирів виявили підвищену температуру, однак згодом усіх відпустили. «Водночас ми збираємо у всіх контакти, і ці люди далі будуть відстежуватися за встановленими алгоритмами», — сказав він.

За рішенням уряду студенти на лінії зіткнення отримуватимуть соціальну стипендію. Зокрема, для студентів закладів фахової передвищої освіти вона становитиме 890 гривень, студентів закладів вищої освіти — 1180 гривень, студентів закладів фахової передвищої та вищої освіти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування — 2360 гривень.

Схвалені урядом зміни до Закону «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» передбачають надання їм права на першочергове обслуговування в будь-яких касах транспорту, а також на всіх підприємствах, установах та організаціях, які надають будь-які послуги населенню, що має сприяти кращій інтеграції осіб з інвалідністю у суспільне життя та підвищенню доступності до інфраструктурних об’єктів.

Законопроект буде передано на розгляд парламенту.

Крім того, затверджено постанову щодо розподілу між областями у 2020 році понад 500 мільйонів гривень, які передбачені для розвитку інклюзивної освіти у професійно-технічних навчальних закладах, школах та дитсадках.

«Якщо на початок 2019 року в нас було трохи більше 12 тисяч дітей з особливими освітніми потребами в інклюзивних класах, то в нинішньому році вже є 19 345 учнів. Фактично ми бачимо зростання на 61,2 відсотка упродовж лише 2019 року», — зазначила міністр освіти і науки Ганна Новосад, додавши, що тепер органи місцевої влади зможуть закуповувати за ці кошти обладнання для інклюзивно-ресурсних центрів, які відкриють цього року.

Ще однією постановою уряд встановив, що замість предмета «Захист Вітчизни» у школах викладатимуть оновлений предмет «Захист України». «Наша освіта довго наслідувала радянську парадигму, але неправильно, що на шостому році війни ми досі не спромоглися замінити абсолютно радянську назву предмета «Захист Вітчизни» на «Захист України», — зазначила Г. Новосад та повідомила, що цей предмет буде обов’язковим для учнів 10—11 класів.

Кабінет Міністрів затвердив перелік проектів та програм, які фінансуватимуться за рахунок Державного фонду регіонального розвитку. Зокрема, йдеться про 402 проекти, 206 з яких — це об’єкти за програмою «Велике будівництво». Також уряд затвердив порядок використання коштів на будівництво та реконструкцію Запорізького мосту, траси «Одеса — Мелітополь — Новоазовськ» на ділянці «Одеса — Миколаїв — Херсон», траси «Київ — Суми — Харків» в межах Чернігівської та Сумської областей.

Відповідаючи на запитання, чи дійсно Прем’єр-міністр найближчим часом має подати у відставку, Олексій Гончарук зауважив, що скільки себе пам’ятає, його звільняють. «Я звик до таких питань, бо вони з’являються, як тільки ми наступаємо на хвіст якійсь корупційній лавочці», — сказав він, додавши, що жодних заяв не писав та з Президентом на тему відставки не говорив.

Фото: kmu.gov.ua