Фахівці працюють над оцінкою змін, що відбулися останнім часом у соціально-трудовій сфері та ознайомлюються з перебігом реалізації Угоди про асоціацію з ЄС.

А вчора в Комітеті Верховної Ради з питань інтеграції України з Європейським Союзом відбулася зустріч членів фракції «Батьківщина» Валентина Наливайченка (на знімку перший праворуч) та Михайла Волинця (на знімку другий праворуч) зі спеціальною місією Міжнародної конфедерації праці, Європейської конфедерації праці та Пан’європейської регіональної Ради на чолі з Генеральним секретарем ЄКП Лукою Вісентіні (на знімку перший ліворуч). Сторони детально зупинилися на окремих положеннях законопроекту «Про працю», яким влада має намір замінити чинний кодекс.

За словами секретаря парламентського Комітету з питань інтеграції України з ЄС Валентина Наливайченка, законопроект № 2708 написаний з урахуванням інтересів роботодавців і ставить найманих працівників у вкрай складні умови: їх можуть змусити працювати понаднормово, без належної оплати праці й навіть звільнити без попередження. «Цей документ порушує чимало міжнародних норм і права людини, — наголосив він. — А відтак не виключено, що його ухвалення призведе до введення торговельно-економічних санкцій до України чи окремих представників влади».

Таку думку підтримує і голова Конфедерації вільних профспілок Михайло Волинець: «Якщо урядовці так прагнуть рабського трудового законодавства — хай готуються до санкцій! Світові профспілкові організації не виключають застосування до України, окремих представників уряду та влади санкцій за порушення міжнародних норм та стандартів праці, прав людини. Як це, наприклад, було в Білорусі».

«Вважаємо, що реформи законодавства про працю є небезпечними і створюють ризики для соціальної інклюзії та рівності прав. Ми тут, щоб підтримати та допомогти профспілкам України. Міжнародні профспілки готові захищати спільну цінність — соціальний діалог», — наголосив у своєму виступі Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок Лука Вісентіні.

Вл. інф.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.